În acest an, 70% dintre angajatori preconizează creșteri salariale, față de 68% în 2019, potrivit Raportului realizat de Hipo.ro în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, pe un eșantion de 449 companii medii și mari din România.
Conform respondenților, 15% dintre companii prevăd creșteri salariale de peste 10%, iar 55% dintre acestea susțin că veniturile angajaților vor crește sub 10%.
Reprezentanții companiilor sunt de părere în proporție de 29% că salariile se vor păstra constante în 2020 în timp ce 1% prevăd salariale.
Cât se așteaptă candidații să câștige în funcție de industrie
Dacă așteptările salariale ale candidaților entry-level din domeniul Business pornesc de la 2.325 RON, pot depăși de 6.000 RON pentru seniorii din domeniu.
Juniorii care profesează în domeniul IT&C și Inginerie au pretenții salariale care încep de la 2.500 RON iar acestea cresc considerabil odata cu nivelul de experiență, așadar așteptările profesioniștilor pot trece peste pragul de 8.000 RON.
Diferențele devin exponențial mai vizibile odată cu creșterea nivelului de experiență și domeniul de activitate.
Ce salarii oferă angajatorii candidaților cu un nivel de experiență mai mic de 3 ani
Entuziasmul și dorința de dezvoltare profesională a candidaților entry-level sunt calități apreciate de angajatorii care sunt în căutarea acestora, fiind dispuși să îi răsplătească cu pachete salariale atractive pe cei care își doresc să activeze în domeniul IT (774 EURO).
Inginerii pot primi în medie 661 EURO, iar candidații care vorbesc o a doua limbă străină pot câștiga salarii de 582 EURO.
Companiile oferă juniorilor din sectorul economic salarii de 531 EURO, iar candidații cu studii socio-umane pot primi 474 EURO.
Salariile juniorilor cu studii socio-umane pot crește cu până la 20% pentru cei care vorbesc o limbă străină pe lângă limba engleză.
Care sunt beneficiile extrasalariale pe care le oferă companiile în 2020
Fiindca beneficiile extrasalariale sunt foarte importante pentru candidați, angajatorii devin din ce în ce mai flexibili și țin cont de nevoia angajaților de a-și crea un echilibrul între viața profesională și cea personală, astfel 50% dintre companii le oferă angajaților posibilitatea de a lucra remote, de la o zi până la 10-15 zile pe lună.
Ca și în anii precedenți, principalele beneficii pe care companiile le oferă angajaților sunt tichetele de masă, abonamentul de sănatate la clinici private și programul de lucru flexibil. Printre beneficiile deosebite se numără: prima raportată la profit, al 13-lea salariu, concediu parental plătit 100% pentru tați sau concediul sabatic angajaților cu vechime mare.