Danone, Dedeman, Selgros, Carpatcement, Lafarge Ciment, Braun Pharmaceuticals sunt numai câteva dintre companiile care, alături de mai multe bănci, figurează pe lista sponsorilor care au făcut donaţii de peste 2 milioane de lei în anul 2015 Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

pompieri-autospeciala, isu bucuresti

Lista a fost publicată la ordinul ministrului de Interne, Petre Tobă, după ce, în urma incendiului de la Colectiv în care au murit 63 de tineri, ancheta procurorilor militari din Direcţia Naţională Anticorupţie care i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţerii de la ISU Bucureşti-Ilfov ce au făcut controale în Colectiv, a relevat o practică a sponsorizărilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă de către firmele controlate.

În opinia magistraţilor, “este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (…) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinând acestei instituţii masiv sponsorizate şi eventual sancţionat drastic de aceştia”.

Anchetatorii au arătat că există o “practică încetăţenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi, practică existentă la scară largă la diferite instituţii de control”, care “nu poate să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi inculpaţi la toate palierele, unii dintre aceştia susţinând cu seninătate că nu au avut cunoştinţă de faptele celor doi, că nu au fost informaţi, (…) alţii cerând note explicative”.

Echipamente IT şi materiale de construcţii 

De la echipamente IT, beton asfaltic, materiale de construcţii, ferestre termopan, până la scaune, aparat foto Nikon, televizor, memory stick, căşti de protecţie şi maşini au primit  IGSU, dar şi structurile sala. Cele mai mari sponsorizări au ajuns la Inspectoratul General şi la Inspectoratele din Timiş şi Suceava.

Pe viitor, toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor fi obligate să afişeze pe site-ul propriu fiecare sponsorizare, conform noului proiect de Ordin al ministrului Tobă, aflat în dezbatere publică.

Contractele vor trece prin filtrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) – structura care, printre altele, trebuie să prindă corupţii din minister.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version