Una dintre cele mai controversate măsuri asumate de guvernarea PSD-ALDE pentru 2018 este introducerea ideii unei plăţi defalcate pentru TVA.

Concret, de la 1 ianuarie 2018, societăţile comerciale înregistrate în scopuri de TVA îşi vor deschide conturi bancare speciale pentru efectuarea exclusivă a plăţilor de TVA aferente activităţilor întreprinse. Ulterior, TVA-ul ar urma să fie decontat în baza manevrelor economice efectuate exclusiv prin intermediul contului respectiv de TVA.

Florin Jianu şi ceilalţi lideri ai Patronatului IMM-urilor au ieşit luni pe interval pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu această măsură.

Afaceriştii consideră că plata defalcată a TVA-ului este o măsură care va duce economia României pe butuci. Nu mai puţin de 97,5% dintre proprietarii de societăţi comerciale abordaţi de reprezentanţii CNIPMMR şi-au manifestat dezaprobarea faţă de măsura care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Patroni de întreprinderi mici şi mijlocii se tem că vor fi obligaţi să-şi închidă afacerile pentru că o asemenea măsură aduce creşterea birocraţiei, dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA, etc.

Mai mult, afaceriştii susţine că ANAF nu are capacitatea tehnică pentru a verifica sumele depuse în termenul stabilit, astfel că o parte din fondurile companiilor vor rămâne blocate în bănci.

Reprezentanţii CNIPMMR consideră că măsura nu are niciun efect pozitiv şi că ea ar trebui să se rezume la aplicarea sa în regim voluntar, cu acordarea de facilităţi fiscale, mai ales că “cei care făceau evaziune până acum îşi vor permite să facă şi de acum înainte, această măsură nu-i blochează cu nimic”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version