Impozitul forfetar și amnistia fiscală anunțate recent de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, sunt respinse de patronii IMM-urilor, considerând că nu este echitabilă față de firmele fac eforturi să-și plătească la timp taxele și impozitele la ANAF.

Iată rezultatele dintr-un sondaj realizat online, pe site-ul CNIPMMR, la care au participat peste 400 de respondenți, majoritatea declarând că reprezintă microîntreprinderi:

Deși 42,8% din respondenți declară că ar putea fi interesați personal de amnistia fiscală (să li se reducă măcar penalitățile datorate), 77,3% din respondenți nu susțin adoptarea acestei măsuri și 77,2% considerând că măsură este una controversată, cu efecte multiple sau cu efecte negative.

„În locul unei măsuri controversate de amnistie fiscală, cu efecte negative evidente, cu dezavantaje și inechități față de contribuabilii onești, ar trebui avute în vedere:

  • măsuri de stimulare a conformării benevole și de bonificare a întreprinzătorilor care şi-au plătit la timp și în bune condiții taxele şi impozitele,
  • precum și măsuri de îmbunătățire a cadrului legal fiscal, vizând în principal aşezarea justă a sarcinilor fiscale potrivit principiului constituţional care reprezintă o garanție a principiului egalității în materie fiscală (exp. eliminarea obligațiilor de a plăti contribuţii mai mari decât înseşi veniturile realizate pentru contractele cu timp parțial care afectează cca 1 milion de salariați),
  • precum și reducerea penalităților foarte ridicate din prezent și combaterea plăților întârziate ale autorităților publice față de întreprinzători”.  
DOCUMENT. Amnistia fiscală marca Teodorovici: “E o restructurare”

Impozitul forfetar

Patronii IMM se opun și introducerii unui impozit forfetar (o sumă fixă) care să fie plătit de marea majoritate, peste 1,1 milioane, de contribuabili, în locul actualelor forme de impozitare pentru firme (între 1 și 3% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderi, resepctiv 16% din profit pentru firmele care nu se încadrează la plafionul fiscal al microîntreprinderilor).

Taxă forfetară și control ANAF eliminat pentru 1,1 milioane de contribuabili

CNIPMMR a afirmat că „nu susține o nouă impozitare forfetară și o creștere a fiscalizării IMM-urilor”.

Patronii IMM cer, în schimb, „asigurarea stabilității cadrului legal fiscal actual, orientat deja din 2015 (prin ample modificări legislative adoptate în fiecare an până în 2018), într-o mult mai mare măsură către impozitarea veniturilor în loc de cea a profiturilor și pe înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit specific pentru anumite categorii de activități, impozit având caracteristicile unui impozit forfetar”.

De asemenea, CNIPMMR cere:

  • „o amplă restructurare a ANAF și o reducere importantă a cheltuielilor de funcționare, inclusiv a controalelor”.
  • „măsuri administrative și legislative corespunzătoare pentru rezolvarea problemei controalelor excesive, recunoscută de Ministrul Finanțelor Publice: <<companiile sunt sufocate de foarte multe verificări pe care ANAF le desfăşoară>>”.
  • ANAF ar trebui să se concentreze pe prevenire și pe informarea contribualilor, mai spun micii patroni.

În prezent, în sectorul HoReCa funcționează un tip de impozit specific, cu caracteristici de impozit forfetar, în anumite condiții.

author avatar
Ilie Radulescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version