Exact în ziua consultărilor la Cotroceni pentru desemnarea unui noi premier în locul lui Florin Cîțu care a fost demis de Parlament, Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus estimarea privind creşterea economică din trimestrul II (T2), respectiv de la 1,8%, luna trecută, la 1,9% în datele provizorii publicate luni.

Precizările INS:

Comparativ cu varianta provizorie (1), în trimestrul II 2021, dinamica PIB s-a mărit cu 0,9 puncte procentuale (de la 113,0% la 113,9%) la fel ca şi a valorii adăugate brute (de la 112,0% la 112,9%), iar volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 1,4 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: construcţii (+6,6 puncte procentuale); activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+5,5 puncte procentuale).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări mai importante ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +6,2% la +7,3%, şi exportul net de bunuri şi servicii, de la -1,9% la -2,1%. 

author avatar
Ilie Radulescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version