Guvernul a amânat astăzi prin Ordonanţă de Urgenţă, până în decembrie 2016, aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, care prevede ca orice român aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, îşi poate reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe 5 ani.

ciolos guvern 3

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a precizat că Guvernul a fost nevoit să recurgă la această soluţie. Motivele sunt pur româneşti: normele metodologice nu sunt gata după 6 luni de la promulgarea actului normativ.

“S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii prevăzuţi de lege nu a fost parcurs. (…) Erau termene foarte clare legate de aceşti paşi”, a invocat Suciu.

El a asigurat că în următorul an ANPC va înfiinţa cele 42 de Comisii de insolvenţă teritoriale şi pe cea centrală şi va organiza concursurile pentru angajarea personalului, plus dotarea spaţiilor în care vor funcţiona comisiile. De asemenea, vor fi stabilite onorariile pentru administratorii judiciari ai datornicilor.

Potrivit legii, cei care îşi declară falimentul personal vor fi protejaţi de executarea silită insă toate cheltuielile le vor fi verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, dar şi de cei care au ajuns în insolvenţă în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziţii costisitoare nu pot beneficia de această lege.

Actul normativ a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis în 18 iunie 2015 şi urma să intre în vigoare la finalul acestui an. Pe lângă lipsa normelor de aplicare, CSM a cerut o amânare pe motiv că nu există suficient personal care să analizeze dosarele celor care solicită declararea falimentului personal.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version