După ce a afirmat că Legea Salarizării propusă de PSD se bazează doar pe iluzii, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a demontat miercuri, pas cu pas, toate cifrele propuse de guvernanţi.

sursă foto: Ziarul Financiar

Dumitru atrage atenţia că proiectul Legii Salarizării nu este deloc sustenabil şi poate aduce derapaje uriaşe care ar urma să pună ţara noastră pe butuci.

“Ponderea salariilor bugetare reprezintă acum 8,4% din PIB. Cu creşterile propuse ar urma să ajungem la 12% până cel târziu în 2022. Ceea ce este uriaş. Dacă ne gândim că veniturile colectate reprezintă doar 25% din PIB, ar însemna că, prin 2022, jumătate din ce colectăm dăm pe salariile bugetarilor”, a fost mesajul transmis de Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal prezintă şi graficul derapajului prevăzut: “Dacă ajungem să dăm 12% din PIB pe salariile bugetarilor ar fi cea mai mare alocare făcută vreodată în România şi am fi cu mult peste media europeană. Asta însă practic nu se poate pentru că la noi veniturile colectate reprezintă 25% din PIB, iar media europeană este undeva la 40%”.

Dumitru susţine că “pur şi simplu nu putem să ne comparăm cu media europeană, ca şi cheltuieli, dacă nu ne comparăm şi ca resurse, care sunt mult mai mici. În plus, tendinţa este în scădere. Veniturile colectate au reprezentat 31,2% din PIB în 1999, 30,7% din PIB în 2000, 28,1% din PIB în 2015 şi 26,1% în 2016, iar anul acesta ar urma să fie undeva la 25,4%”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version