Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a dat publicității, zilele trecute, un mesaj uluitor, respectiv că 70% din băncile care activează pe piața din România nu plătesc impozit pe profit, deci practic prejudiciază bugetul cu cifre astronomice.

O anchetă SECUNDA publicată sub titlul

EXCLUSIV – DOCUMENT! Băncile care NU au profit! Tabelul Adevărului 2011 – 2015 din sistemul păstorit de “Papa” Isărescu de 27 de ani,

(pe care o puteți reciti accesând titlul), a dezvăluit sumele uriașe ce ocolesc, practic, bugetul de stat și care ar fi putut către proiecte importante de infrastructură.

Iar după două zile în care a stat la cutie și a ocolit subiectul, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale și personaj cu ajutorul căruia sunt jupuiți românii de rând, și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu acest subiect.

Cum era de așteptat, “Papa” Isărescu este de partea sistemului pe care l-a păstorit fără probleme în ultimele aproape trei decenii. Guvernatorul a anunțat vineri, nici mai mult, nici mai puțin, că “cred că domnul ministru Mișa a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, dar pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste.

Bilanțurile anuale ale băncilor sunt publice, deci nu trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă: băncile nu au făcut profit. Asta este o constatare pe care am făcut-o și noi și am spus-o în repetate rânduri.

Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenție, pentru că la nivelul publicului larg se va înțelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit.

Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc. Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze, și Banca Națională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă.

Așa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligația noastră legală ca pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanțe și așa facem de fiecare dată”.

Mai mult, Isărescu are curajul să spună că dacă o bancă nu face profit nu e ceva anormal și aruncă pisica în curtea Fiscului, “care ar trebui să verifice vânzarea de credite neperformante, care se face uneori la prețuri ce ridică semne de întrebare, și să facă analiza contabilității băncilor cu multă atenție, pentru că acestea nu sunt chestiuni simple”.

Apropo de afirmația lui Papa Isărescu că “Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc.”.

Păi NU este o OBLIGAȚIE să-ți plătești taxele “Papa” Isărescule?! Sau băncile au un alt regim, SPECIAL, și trebuie să le mulțumim că respectă legea!
Apoi, nu te supăra Papa Isărescu, dar din ce bani plătesc băncile aceste “impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc.”? NU din banii românilor?! Că NU am auzit ca băncile din România să facă exporturi și să aducă bani de afară!
author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version