Prezent la conferinţa Growth Forum, organizată la sediul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ţinut să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situaţia ţării noastre.

BNR Mugur isarescu

Isărescu recunoaşte faptul că, după ani de austeritate, “România are una dintre cele ridicate rate de creştere economică şi în acest moment chiar putem spune că îndeplineşte condiţiile de aderare la zona euro”.

Totuşi, guvernatorul BNR atrage atenţia că “stabilitatea financiară şi economică a României este pusă în pericol de Legea dării în plată şi de creşterea deficitului bugetar”.

Isărescu este de părere că “în ultimii 20 de ani, nu am văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilităţii economice şi financiare a României. Dacă nu suntem atenţi, putem să stagnăm nu numai economic, dar să şi întârziem în procesul de convergenţă. Există pericolul ca deficitul să ajungă la 4% din PIB în 2017, peste limita de 3% impusă de tratatele europene, care va duce la creşterea datoriei publice, tocmai într-un moment în care România ar trebui să pună bani deoparte. În plus, ţara are nevoie de stabilitate legislativă. Este esenţială pentru a încuraja investiţiile interne şi externe. Noi sprijinim în totalitate guvernul şi suntem de acord că legea dării în plată trebuie să capete un caracter social, şi ca programul Prima Casă, eminamente social, să nu fie prins în lege”.

În plus, guvernatorul BNR se teme că România pierde foarte mult şi din cauza unei infrastructuri adecvate “pentru că noi nu avem nici măcar o centură rutieră la nivel de autostradă în jurul Capitalei ori o autostradă care să traverseze Carpaţii”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version