Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR, le dă o veste proastă românilor care speră că Guvernul Orban o să le scadă impozitele.

“Nu doar mărimea impozitelor contează, cum uneori se discută. Şi acum se mai vorbeşte de reducerea impozitării. Unde să le mai reduci, măi nene? Scuzaţi-mi exprimarea… Avem numai 26% din PIB venituri din impozite, cel mai mic nivel din toate ţările europene. Am ieşit din orice model european. Bineînţeles că pare cea mai simplă soluţie, dar eu cred că nu numai mărimea impozitelor contează, ci şi povara birocraţiei, domnia sau nu a legii, costurile pentru obţinerea de avize şi autorizaţii sau chestiunea contractuală”, a declarat, luni, Isărescu,în  conferinţa “Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti”, organizată de Consiliul Concurenței.

Guvernatorul BNR a arătat că ”totul trebuie să plece de la disciplina de plăţi pe care o impun cei de la Finanţe”.

Este un mesaj clar către ministrul Florin Cîțu.

”Mai este un aspect care, de multe ori, condiţionează calitatea instituţiilor: independenţa funcţionarilor. Doar o instituţie care ştie că profesionalismul şi binele public sunt adevăratele constrângeri ale funcţionarului, şi nu influenţa sau interesul cuiva, poate contribui la consolidarea climatului de afaceri”, a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a insistat că “nu este suficient ca doar companiile private să facă eforturi, ci şi instituţiile să ştie să-şi calibreze dozajul şi calitatea intervenţiilor”, dacă dorim creşterea performanţei economiei pe termen lung.

”Nu am în vedere doar instituţii guvernamentale, ci mă refer la instituţii ale economiei de piaţă în sens larg, cum fi Camera de Comerţ. Existenţa unor instituţii puternice este cel mai bun indicator al dezvoltării structurale şi al capacităţii unui stat de a crea bunăstarea pe termen lung. Ţările sunt mai dezvoltate şi progresează mai rapid dacă au instituţii de calitate şi acest lucru este deja demonstrat şi acceptat. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că antreprenorii se simt protejaţi în economii care oferă predictibilitate, în care le sunt garantate drepturile de proprietate. Statul trebuie să fie un concurent loial, să-şi facă plăţile la timp, nu doar să pretindă să i se plătească impozitele la termen”, a explicat Mugur Isărescu.

author avatar
Ilie Radulescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version