Prezent marţi la evenimentul ZF Bankers Summit, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a avut o răbufnire fără precedent.

Cunoscut drept un bun diplomat, Isărescu şi-a pierdut cumpătul şi i-a atacat atât pe cei care îl acuză că manevrează cursul valutar după bunul plac, cât şi oamenii din televiziuni care “anticipau Sfârşitul Lunii când a căzut leul”.

În legătură cu posibilitatea ca Isărescu să manipuleze cursul valutar, acesta a anunţat că “nici vorbă de aşa ceva. Deşi chiar un fost ministru spunea că acest curs este în mâna mea, eu pot să-l asigur şi să asigur pe toată lumea că nu BNR stabileşte acest curs. Păi sunt peste 10.000 de tranzacţii valutare care au loc zilnic şi niciuna nu se face prin BNR. Noi nu cotăm nimic. Luăm la prânz cursurile din piaţă, facem o medie şi le trimitem băncilor. Să-mi spună mie cineva cum pot eu manipula între 3.000-10.000 de operaţiuni care nu se fac prin BNR. Aaaa, că noi putem stăpâni piaţa şi având toate informaţiile despre cine şi cum tranzacţionează şi că, dacă cineva deraiază, putem contracara din vreme, cu asta da, sunt de acord”.

Guvernatorul BNR a vorbit şi despre agitaţia creată din cauza căderii leului: “Băi fraţilor! Dacă te uitai la televizor îţi venea să fugi din ţară. Cursul euro-dolar s-a tot plimbat între 1,09 şi 1,15, deci cam 6% oscilaţie, şi n-a murit nimeni, nu a vorbit nimeni de prăbuşiri, nu s-a întâmplat nimic. La noi, într-o criză politică declarată ca fiind serioasă, cursul a oscilat cu mai puţin de 1% şi ne-a tremurat la toţi capul de parcă cine ştie ce s-a întâmplat”.

Nu în ultimul rând, Isărescu a anunţat că, într-adevăr, există câteva întrebări la care încă nu găseşte răspunsuri: “Disponibilitatea băncilor de a acorda credite este mare. Şi atunci de ce merge greu creditarea? Bancherii stau prea pitiţi. Anul trecut a apărut o carte despre legea dării în plată. Cartea a fost coordonată de Valeriu Stoica. Două zile a durat dezbaterea după care s-a stins. Şi îi întreb pe bancheri: e normal să nu fi dezbătut mai adânc această problemă? De ce au o voce atât de scăzută?”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version