Plafonarea adaosului comercial va fi prelungită cu 3 luni, iar lista produselor, extinsă, au convenit, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și  reprezentanții procesatorilor și comercianților.

Părțile au discutatdespre modalitățile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază precum și extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanțul de procesare-distribuție-comercializare, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul Agriculturii.

Propunerile făcute de ministrul Barbu au fost agreate de procesatori și comercianți, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare si adoptare.

Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, începând de la 1 august, sunt:

  • pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
  • făină albă de grâu “000” 1 kg;
  • mălai 1 kg;
  • ouă găină calibru M 10 bucăţi;
  • ulei de floarea soarelui 1 litru;
  • carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
  • carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
  • legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
  • fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac;
  • zahăr alb tos 1 kg.

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version