Consiliul de Administrație al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român s-a reunit, săptămâna trecută, în prima ședință de lucru de la constituirea acestuia în octombrie anul trecut și a aprobat de principiu principalele investiții care vor fi susținute în perioada următoare.

Prin entități dedicate de tip vehicule speciale (SPV sau special purpose vehicule) se vor atrage/aloca circa 230 milioane USD pentru construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local, potrivit unui comunicat de presă.

Cei doi acționari ai Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%) și KMG International (80%), acesta fiind parte a memorandumului de înțelegere încheiat de cele două parți în 2013, se arată în comunicatul transmis de cele două societăți care formează fondul.

În octombrie 2018, KazMunayGas International (fostul Rompetrol Group) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) deținută de Ministerului Energiei a înființat Fondul de investiții în energie kazah – român, obligație cuprinsă în Memorandumul de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol).

Cu datoriile șterse de Guvernul Ponta, KazMunayGas (fosta Rompetrol) a semnat, în sfârșit, înființarea Fondului de investiții în energie kazah – român

Consiliul de Administrație este format din 5 membri care reflectă structura acționarilor săi – 4 persoane din partea KMG International (Daniyar Berlibayev, Azamat Zhangulov, Alexey Golovin, Ionel Popescu) și o persoană din partea Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (Mihai Liviu Mihalache).  

Centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va fi construită în 4 ani și ar urma să asigure agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrică și abur tehnologic pentru susținerea activităților de obținere a produselor petroliere. Noua centrală va funcționa cu gaz natural.

Rețeaua de benzinării va fi dezvoltată în circa 5 ani, beneficiarul urmând să fie Rompetrol Rafinare. Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Cu o durata de 7 ani, fondul kazah – român are un nivelul investițional estimat de aproximativ 1 miliard USD. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version