Agricultura din România trece de câţiva ani încoace prin momente extrem de dificile.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Ministerul Agriculturii a dat publicităţii, luni, un raport care arată că ţara noastră a importat, în 2016, produse agroalimentare în valoare de 6,51 miliarde de euro şi a exportat produse agroalimentare în valoare de numai 5,95 miliarde de euro.

Asta înseamnă un deficit de 557,4 milioane de euro, cifră de circa şase ori mai mare decât deficitul înregistrat în 2015, respectiv doar 89,2 milioane de euro.

Pentru România au crescut exporturile de seminţe de rapiţă, seminţe de floarea-soarelui, animale vii din specia bovine, ciocolată sau preparate alimentare. În schimb, au scăzut exporturile de porumb, ţigări şi ulei de floarea-soarelui.

Pe de altă parte, au crescut importurile de carne de porc, grâu, produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, ciocolată sau brânzeturi. Au scăzut importurile de soia, tutun brut şi animale vii din specia porcine.

În aceste condiţii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat, luni, vor lansa încă din această lună toate măsurile necesare pentru realizarea de investiţii în agricultură aferente anului 2017 şi cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Ar urma să vedem investiţii de circa două miliarde de euro efectuate către beneficiarii publici, 800 de milioane de euro, şi către beneficiarii privaţi, peste un miliard de euro.

Printre altele, programul prevede alocarea sumei de 356,1 milioane de euro pentru “Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, alocarea sumei de 100,4 milioane de euro pentru “Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”, alocarea sumei de 88,7 milioane de euro pentru “Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta drumuri de acces silvice” şi alocarea sumei de 32,7 milioane de euro pentru “Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta drumuri agricole”.

În ceea ce priveşte irigaţiile, s-a stabilit “creşterea suprafeţei potenţial irigabile de la 823.000 hectare la 1,8 milioane de hectare”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version