Re>Patriot este un proiect de repatriere prin anteprenoriat inițiat de Marius Bostan înainte de a fi ministru în Guvernul Cioloș. Proiectul este susținut și promovat de Fundația Românian Business Leaders. Astăzi, 6 iunie, șefii Re>Patriot au ținut o conferință de presă în mansarda Hotelului Residence – Arc de Triumphe iar ministrul Bostan a intervenit printr-o alocuțiune “internaută”. Am fost, am văzut, am plecat dezamăgit 100%.

martius-bostan-lansare-repatriot
Marius Bostan la lansarea proiectului Re>Patriot
Echipă cu nume și atât

Așa după cum rezultă din pliante, în echipa Re>Patriot se regăsesc câteva nume sonore: “Marius Bostan (Initiatorul Proiectului), Felix Patrascanu (Co-Fondator FAN Courier), Dragos Anastasiu (Director General Eurolines Group), Felix Tataru (Fondator GMP Group), Sergiu Manofu (Managing Partner Travel Ideea), Hildegard Brandl (Fondator UNITH2B), Gabriel Istoc (Fondator B-Team), Emil Munteanu (Fondator Atra Doftana), Andra Giucă (Fondator Voss Review), Roxana Olaru (Partener Creadiv), Bianca Dancila (Fondator Grip ADS), Simona Pirtea (Avocat Partener Bulboaca si Asociatii), Cosmin Lixandru (Fondator Tyre Management Consulting), Lidia Burluc (Senior Consultant Iceberg), Florin Furdui (Country Manager Portland Trust Romania), Sebastian Hubati (Director Executiv FRBL), Sergiu Iordache (Managing Director DSV), Magdalena Lupoi (Avocat NOERR), Cristian Nicolae (Director Executiv Softexpert Mobility), Cezar Nourescu (Fondator CBN IT)”.

Ok, în Re>Patriot găsim un ministru – Bostan -, un antrenor politic – Tătaru -, un om de afaceri prosper – Anastasiu – etc. Dar nu este de ajuns. Evident, exemplul contează, însă fără substanță și ambalaj, produsul se degradează sub tejghea. Iar proiectul ministrului Bostan întrunește toate condițiile unui fiasco anunțat!

Re Patriot 7 iunie 2016 (1)
“Abundența” de la conferința de presă Re>Patriot!
Adevărul care mușcă

Enumerarea personajelor de mai sus face parte din pliantele de promovare. Numai că, realitatea este crudă și cruntă. Șezătoarea de la Hotelul Arc de Triumphe, ce s-a dorit a fi o conferință de presă, mi-a dat un gust amar.

Am plecat IMEDIAT după terminarea ei, sătul să ascult nimicuri din gura unor oameni care se vor lansatori de idei salvatoare pentru România. De nimicuri expuse și necesare doar pentru a se puncta o a 10 conferință Re>Patriot – de această dată în București.

Mi-e greu să cred că celelalte nouă conferințe – de la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen și Focșani – au fost „speciale”, așa cum se laudă în pliante promotorii, atât timp cât cea de la București, capitala României, a fost un fiasco – la care am asistat. De fapt, conferința-fiasco este interfața unui proiect cu final dezastruos. Și sunt convins că ministrul Bostan știe acest lucru!

Organizată într-o sală improprie, cu puțini reprezentanți din media din cauza proastei promovări, conferința Re>Patriot nu a fost nici pe departe un punct de acumulare de idei sau de controverse rezolvate pentru cei care și-ar dori reîntoarcerea la glie.

Nu am aflat de ce ar face-o! De ce tinerii antreprenori și-ar pune problema esențială pentru destinul lor: să revină sau nu la matcă, în România, după ce au făcut avere în “exilul” autoimpus sau generat de o economie de piață haotică și controlată de găști politice?

Foarte mulți tinerii au plecat din țară atât din cauza spinilor legislativi, cât și din cauze socio-politice. De ce ar reveni? S-au rezolvat problemele fiscale? S-au reformat partidele? ANAF a devenit și o entitate colaboratoare cu oamenii de afaceri nu doar de control?

Să luăm un exemplu: Oare celebra Declarație 088 îi va enerva la culme pe tinerii antreprenori sau le va face plăcere să o completeze cu date intime și apoi să aștepte înfrigurați decizia ANAF – evident fără justificare: NU aveți dreptul să deduceți TVA?

Re Patriot 7 iunie 2016 (2)
Aceeași conferința Re>Patriot, 7 iunie 2016, București

Răspunsuri la alte întrebări majore am primit… ioc! Conferința de presă Re>Patriot a fost doar o bifă într-un program ce se vrea inovator și patriot. Atât și nimic mai mult.

A, pardon, a fost și o intervenție via internet a inițiatorului proiectului Marius Bostan, acum ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

Deoarece este o declarație total lipsită de conținut, plină de pragmatism propagandistic și expusă într-un limbaj de lemn atât de drag politrucilor, o supun atenției dumneavoastră.

Așa, de amorul artei, merită să citiți intervenția ministrului Bostan cel care știe că a dat-o în bară cu proiectul Re>Patriot. De ce? Pentru simplul motiv că rezultatul se va contabiliza în numărul de repatriați, adică într-un număr neglijabil. Iată declarația:

 „Românii din toată lumea să știe că sunt bineveniți acasă! Mediul de afaceri, Președinția, Guvernul și Administrația Publică Locală consideră legătura cu Diaspora o prioritate. Cei mai importanți investitori care pot fructifica oportunitățile din țară sunt românii de pretutindeni. Internetul și  noile tehnologii de comunicații ne ajută să fim mai aproape de cei plecați, misiunea noastră este să le folosim pentru întărirea României.”

image-2014-11-2-18439548-0-coada-uriasa-paris
Tinerii au stat la coadă la vot pentru un altfel de climat politic… Oare vor sta la coadă la repatriere?!
SECUNDA rămâne fidelă proiectelor

Pentru a nu fi acuzați că punem tălpi unui proiect, publicăm mai jos mesajul echipei Re>Patriot și punctele de vedere exprimate de vorbitori în pseudo-conferința de presă desfășurată sub acoperișul încins al Hotelului Arc de Triumphe – uite că, până la urmă, a fost și ceva hot&cool!

București, 7 iunie 2016

Re>Patriot deschide primul canal de comunicare între autoritățile locale și românii care vor să se întoarcă în țară. Platforma va oferi acces rapid la oportunitățile din România și îi va pune pe aceștia în contact cu autoritățile locale. Doi primari aleși care vin din mediul de afaceri și care au avut Diaspora în programul cu care au candidat s-au alăturat conferinței.

Liderii Re>Patriot invită primarii aleși să se partenerieze în program cu scopul de a dezvolta comunitățile locale și în acest sens lanzează un Apel care poate fi consultat pe site-ul www.repatriot.ro.

Primăriile partenere vor avea o persoană delegată care va păstra legătura cu voluntarii în proiectul Re>Patriot pentru a comunica rapid oportunitățile de investiție sau de job-uri din zona lor. Platforma www.repatriot.ro va fi punctul de legătură în acest sens.

Primari aleși foși antreprenori care susțin Diaspora

„Fără o armonie între administrație, politic și mediul de afaceri nu vom rezista competiției incredibile cu Europa. Până la urmă, orașul e tot o firma care e în competiție cu Europa și lumea întreagă chiar”, a spus Constantin Toma, președinte fondator Romet Group, primar ales Buzău, prezent la conferința de presă.

Ioan Popa, fondator Montebanato, primar ales Reșita, a spus că pentru început are în focus două obiective: să reușească să convingă sportivi celebri din Reșița, cum ar fi Cristi Chivu sau Luminița Dobrescu, să se implice în proiecte sportive care să contribuie la dezvoltarea comunității și să reducă fenomenul de migrare temporară pentru job-uri sezoniere în afara țării în special pentru mame, prin crearea de locuri de muncă.

Ziua Diasporei

Printre obiectivele din perioada următoare ale echipei Re>Patriot se află și declararea zilei de 15 august, Sfânta Maria, Ziua Diasporei, dedicate românilor emigrați. Cu această ocazie autoritățile locale vor putea organiza evenimente pentru românii plecați din comunitățile lor.

Astfel, echipa Re>Patriot își propune să ofere sprijin autorităților locale pentru organizarea evenimentelor dedicate Diasporei.

Re>Patriot Summit – Împreună pentru România

Conform statisticilor BNR, Diaspora este investitorul major în economia românească prin banii trimişi an de an. Studiul realizat de RBL împreună cu Open-I la sfârșitul anului trecut a arătat că mulți dintre românii plecați și-ar dori să se întoarcă sau să investească în România. În acest sens, toamnă, va avea loc primul eveniment Re>Patriot Summit – Împreună pentru România care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora și 100 de oameni de afaceri de top din România cu autorități locale și centrale cu scopul de a facilita relaționarea între elitele business-ului.

Declarații ale membrilor RBL, liderii proiectului Re>Patriot

„M-am intors in Romania pentu a face lucruri mari pentu oameni. Re>Patriot mi-a plăcut de când i-am văzut conceptul inițial prezentat pe Facebook, când încă eram în SUA. Încă de atunci am vrut să mă implic ca voluntar. După ce am cunoscut echipa, am caștigat o și mai mare încredere în proiect și am acceptat să preiau managementul proiectului. Cred cu tărie că dacă românii din străinatate s-ar întoarce acasă cu tot ceea ce au învătat, ei ar deveni agenții de schimbare de care România are atât de mare nevoie. O abordare de jos în sus asigură succesul acestei schimbări,” a spus Ramona Chirilă, director executiv Re>Patriot.

„Românii din diaspora aduc cu ei experiența și stilul de viață din țările în care au trăit, ei observă deficiențele din sistem și lucrează pentru remedierea acestora. Noi, în calitate de capitală europeană trebuie să avem mai multă grijă pentru turiștii străini și autohtoni care ne vizitează. Acesta este motivul pentru care, în calitate de repatriat, am întemeiat un ONG cu finanțare privată – Asociația Open Oknowledge – prin care momentan gestionăm două Centre de Informare Turistică în București, pe Strada Lipscani 47 si Bd. Carol I 27. Prin intermediul lor ne dorim ca fiecare turist care ne vizitează să devină un ambasador și prieten al României”, a spus Gabriel Aftenie, Vice Președinte și Coordonator Voluntari Asociatia Open Knowledge.

„Romania are nevoie de creatori de valoare! Mulți dintre ei sunt plecați din țară la muncă sau fac afaceri în străinătate! Suntem determinați să îi ajutăm să vină acasă sa construim România pe care ne-o dorim cu toți!”, a spus Gabriel Iștoc, Managing Partner și fondator B-Team.

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version