Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a majorat cu 9,11% acciza la carburanți, în ultima zi a anului 2019 (31 decembrie, seara), la o zi după ce legea de eliminare a supraaccizeie 7 eurocenți/l de benzină și motorină, introduse de PSD-ALDE în septembrie 2017, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la peste trei săptămâni de la adoptarea ei în Parlament – tot la inițiativa PSD-ALDE, care a dorit să împiedice Guvernul Orban să își angajeze răspunderea pe o astfel de măsură, evident electorală.

Așteptarea șefului statului timp de trei săptămâni până la semnarea decretului pentru promulgarea legii este, așadar, ușor de explicat.

Iohannis a promulgat eliminarea supraaccizei și a supraimpozitării contractelor part-time

În 30 decembrie, în urma promulgării legii de către președinte și publicării în Monitorul Oficial pe 30 decembrie, accizele la carburanți aplicabile de la 1 ianuarie deveniseră de 1,656 lei/litru la benzină și de 1,518 lei/litru la motorină.

După numai o zi, în 31 decembrie, valoarea accizelor a crescut (cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020) la 1,773 lei/l în cazul benzinei și la 1.625 lei/l în cazul motorinei.

Calculele ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, în privința majorării acestui bir impus conducătorilor auto – acciza – aduc dintr-un foc un  venit mai mare Bugetului de stat pe 2020. 

Dar, evident, Guvernul Orban nu a majorat nicio taxă!

Pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost postat, sec, la secțiunea ”Domenii”, următorul anunț:

Nivelul accizelor aplicabil în anul 2020

În conformitate cu prevderile art.342 alin.(1) și (2) și art.442 alin. (1) și (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, s-a procedat la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică.

Nivelul accizelor prevăzut în coloana 6 din Anexa nr.1 la Codul fiscal, actualizat pentru anul 2020 este următorul:

Download (PDF, 61KB)

Potrivit art. 342 alin.(1) și (2) și art. 442 alin. (1) și (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, actualizarea nivelului accizelor se face cu “creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an”.

Așadar, ministrul Finanțelor trebuia să publice lista “până cel târziu pe data de 20 octombrie”. Dar nu a putut, din motive pur electorale.

Mai mult, majorarea accizei nici măcar nu a fost anunțată public de Guvernul Orban sau de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Tot din motive electorale, evident. Că doar n-or să-și asume vreo majorare de taxă în an electoral pentru locale și parlamentare! 

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a trebuit să identifice o soluție pentru a respecta legislația comunitară, care prevede că nivelul total al accizelor trebuie să se situeze cel puțin la nivelul minim impus de Directiva 96/2003.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version