“Este foarte important ca achiziţiile să nu mai reprezinte un blocaj în cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparentă de atribuire a contractelor în condiţiile unei concurenţe reale”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Anca Dana Dragu, la o conferinţă organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană pe tema licitaţiilor publice.

anca_dragu_paliu_68911600
sursă foto: dcnews.ro

Un sfert dintre procedurile de achiziţii publice au o durată medie de sub 53 de zile iar jumătate din ele, în medie, sub 72 de zile.

Cele mai multe autorităţi contractante (20%) sunt din domeniul administraţiilor locale, sănătate (18%) şi servicii publice (7%), a precizat Dragu.

Sistemul achiziţiilor publice din România necesită o “reformă profundă”, prin eforturile celor 18 instituţii cu responsabilităţi în domeniu – de la ANAP până la Curtea de Conturi, a adăugat ministrul Finanţelor.

 

Iar nerespectarea angajamentelor asumate de autorităţi în această privinţă poate duce la suspendarea plăţilor UE, a avertizat ea.

Guvernul a aprobat în 27 octombrie pachetul de 4 legi care reglementează, în baza Directivei 2014/23/UE, achiziţiile publice şi sectoriale, concesiunile de lucrări şi de servicii şi remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

author avatar
Ilie Radulescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version