Deşi mai nimeni nu are încredere în programul economic propus de guvernarea PSD şi toată lumea se aşteaptă la ce e mai rău, Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, dă asigurări că “situaţia nu este una chiar atât de neagră pe cât vor unii să pară”.

viorel stefan, ministrul finantelor

Mai mult, ministrul Finanţelor se laudă că “după o primă evaluare a bugetului pe 2017 pot să vă spun că suntem la încasări de 253,2 miliarde lei. Ceea ce ar însemna că există spaţiu fiscal pentru a finanţa toate măsurile care se regăsesc în programul de guvernare şi putem spune că nu se pune problema să introducem taxe noi sau să creştem anumite taxe”.

Acuzat că susţine un program economic care ar însemna un deficit de 9 miliarde lei, Ştefan spune că “în primul rând trebuie să vedem cine face afirmaţia respectivă. Este o afirmaţie care aparţine domnului Ionuţ Dumitru, care înainte de a fi preşedintele Consiliului fiscal este un analist economic. Care este diferenţa între ce spune domnul Dumitru şi ce spunem noi? Noi am stabilit ca regulă de lucru şi sarcină adoptată în Guvern, că orice măsură care vine cu impact pe creşteri de cheltuieli, să fie dublată de o măsură foarte clară care compensează printr-o creştere de venit. De aceea am intrat în şedinţă de guvern cu două ordonanţe: una de modificare a Codului fiscal şi una privind măsuri fiscal-bugetare care vizau creşterea salariilor în administraţia publică. Am prezentat şi Primului-ministru şi întregului Guvern un bilanţ din care rezultă că ceea ce vine cu plus pe cheltuieli se compensează printr-o suplimentare a veniturilor”.

Nu în ultimul rând, ministrul de Finanţe spune că “nu se pune problema de a renunţa la vreuna dintre măsurile prevăzute de programul de guvernare”, dar recunoaşte că “în mod sigur vor fi şi măsuri noi, care însă nu vor înăspri fiscalitatea. Am spus-o şi o repet, introducerea de taxe noi sau de cote de taxe este total exclusă”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version