Într-o intervenţie fără precedent, Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a anunţat, duminică seara, că şi-ar dori ca bisericile să cotizeze şi ele la bugetul Finanţelor.

Anca dragu 7 ian

Când spune aceasta, Anca Dragu pleacă de la ideea conform căreia “pentru impozitare avem un principiu de bază în fiscalitate, principiul de bază este acela al universalităţii. Practic, în principiu, toată lumea ar trebui să plătească impozite într-o lume ideală”.

Reacţia ministrului Finanţelor vine la ceva timp după ce reprezentanţii Patriarhiei ar fi dispuşi să plătească impozite la stat, însă numai din momentul în care statul îi va retroceda toate proprietăţile bisericeşti confiscate în mod ilegal de Stat pe vremea comunisumului.

Pe de altă parte, reprezentanţii Patriarhiei se tem că “presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susţinerii activităţilor social-educaţionale şi social-filantropice ale acesteia şi o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate” şi se laudă că “eparhiile Patriarhiei Române susţin diferite programe socio-medicale şi educaţionale cu aproximativ 87 milioane de lei anual, bani care provin din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române”.

Reprezentanţii Patriarhiei reclamă şi că “statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susţinute pentru contribuţia lor la viaţa societăţii”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version