Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, precizează că implementarea programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții alocate statelor membre în perioada 2014 – 2020 a înregistrat, la 31 mai, un nivel de absorbție de 1,7%, iar în cazul României rata este de 0,18%.

ciolos, ghinea, fonduri europene

În urma valului de critici care i se aduc de către membrii PSD, dar și de deputatul Sebastian Ghiță, ministrul se războiește cu ei pe Facebook, iar ultimul atac este la adresa comisarului european Corina Crețu.

Aceasta a scris pe Facebook în 2 august, sub titlul “Situația la zi a Fondurilor europene”, că “România are o rată de absorbție de 0% în exercițiul bugetar 2014 – 2020″, fără a aminti însă că Guvernul Ponta nu a făcut nimic pentru absorbție în anii 2014 și 2015, ba chiar a întârziat cu 2 ani întocmirea Master Planului General de Transport.

Ghinea demaschează dezinformarea. Iată ce scrie pe Facebook:

“Ratele oficiale de absorbție la 31 mai, în informarea Comisiei erau (țări selectate, lista întreagă în foto atașată):

Bulgaria: 0,07%
Cipru: 0,23%
Spania: 1,87%,
Ungaria 0% (zero)
Italia 0,39%
Polonia 0,87%
România 0,18%.

Din mai până azi au mai fost trimise aplicații de plată de către România (și celelalte state, desigur).

Comisia informează deci aceste cifre prin scrisori oficiale către celelalte instituții ale Uniunii Europene (vedeți foto).

Facebook-ul doamnei Corina Crețu spune că este zero, dar ne felicită pentru dialogul constructiv și eforturile comune (care chiar există cu serviciile tehnice ale Comisiei, le confirm).

Păcat că Facebook-ul doamnei Crețu selectează preferențial cifre.

Mă aștept ca Facebook-ul doamnei Crețu să exprime îngrijorări similare și pentru celelalte țări din tabel”.

rata absorbție fonduri europene 31 mai 2016

 

Serios vorbind acum, repet ce am tot declarat: în toată UE rata de absorbție este acum 1,7%.

Rata de absorbție 2014 – 2020 este un indicator nerelevant acum, la începutul exercițiului bugetar, înainte de a fi desemnat sistemul de management în întreg (și vedeți că sunt probleme cu desemnarea în multe țări – a se compara coloana cu numărul de Programe cu coloana cu numărul de autorități desemnate).

Asta nu scuză faptul că Guvernul Ponta nu a mișcat pe subiect, România stă mai prost decât media europeană, dar recuperăm – Facebook-ul doamnei Crețu nu s-a îngrijorat pe subiect la timpul potrivit.

Când toată UE e la 1,7% absorbție pentru 2014 – 2020, și sunt țări cu zero, și cele mai multe în jur de 1%, relevant e să vorbim despre lansări și despre pregătirea de proiecte.

Și aici am lansat ghiduri de 12 miliarde de euro în 97 de zile de când sunt ministru.

Cât despre absorbția din închiderea Programelor 2007 – 2013:
2 miliarde de euro intrați în țară sub acest guvern până acum, 3,6 miliarde estimate pentru tot anul 2016 (conform celebrului memorandum adoptat săptămâna trecută).

Îngrijorător?”

Într-o declarație acordată marți AGERPRES, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a afirmat că este îngrijorată de “startul lent” în implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, precizând că România are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din acest exercițiu bugetar.

“În perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, României i-au fost alocate în total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit până acum peste 85,8% (Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune). În ceea ce privește Programul Operațional Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbție la data de 27 iulie era de 92,36% incluzând prefinanțarea și plățile în curs (efectuate, însă nedecontate încă de către Comisia Europeană), dintr-o contribuție totală a UE de 3,966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regională”, a spus Corina Crețu.

Deși s-a arătat îngrijorată de “startul lent” în procesul de implementare a proiectelor pentru 2014-2020, comisarul european a precizat că știe că autoritățile din România depun eforturi susținute în acest sens.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version