Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ:  Liderii Coaliției PNL-PSD-UDMR se întâlnesc din nou, după două săptămâni de la ultima ședință / Rotativa la guvernare, remanierea unor miniștri și rectificarea bugetară / 

Breaking News:

Munca part-time se supraimpozitează iar țigările și berea sunt mai scumpe, de la 1 august

Munca part-time se supraimpozitează iar țigările, băuturile bazate pe zahăr și berea sunt mai scumpe, de la 1 august, potrivit unora dintre modificările recente operate de Guvernul Ciucă, prin Ordonanța 14/2022.

Astfel, pentru contractele de muncă cu timp parțial, contribuția la asigurările sociale de sănătate și pensie cresc până la nivelul salariului minim garantat în plată. Însă aceasta nu constituie vechime în muncă la pensie. Exste cazul femeilor de serviciu, care lucrează între 2 și 4 ore/zi.

Dacă salariatul realizează venituri prin mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, datorează, de acum încolo, tot contribuția pt salariul minim brut.

Excepții: elevii și strudenții cu vârsta de până la 26 ani, ucenicii de până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

O altă modificare se referă la salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții, sectorul agricol și industria alimentară: 10.000 lei brut. 

Acciza minimă obligatorie pentru 1.000 de țigarete s-a majorat de la 563,97 lei la  594,97 lei.

A crescut și acciza pentru băuturile bazate pe zahăr și bere, cu 20%. Berea din supermarket costă cu 1 leu mai mult.

104 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv