Construcțiile realizate fără autorizație vor putea fi intabulate în Cartea Funciară, dacă a expirat termenul de prescripție de 3 ani pentru sancționarea unei astfel de fapte și dacă imobilul întrunește cerințele fundamentale privind calitatea în construcții.

Prevederea apare în Legea 7/2020 pentru modificarea Legii 50/1991 privind calitatea în construcții, adoptată de Parlament la sfârșitul anului 2019 și publicată miercuri, 6 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Legea 7/2020 va intra în vigoare la 7 februarie – vezi documentul AICI.

Astfel, potrivit Art. 37, alin. (6), modificat, cei care au construit fără autorizație vor putea obține un certificat de atestare/adeverință privind edificarea imobilului, document care le va permite și înscrierea acestuia în Cartea Funciară. Pentru a putea obține un astfel de certificat, trebuie efectuată o expertiză tehnică, pentru constatarea îndeplinirii anumitor condiții.

”Art. 37 (6) Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverințe/unui certificat de atestare a edificării construcției. În cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale. În situația în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerințelor fundamentale și a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției.”

Până acum, singura soluție era procedura intrării în legalitate, care presupune obținerea unei autorizații de construire ulterioare edificării.

În luna iunie a anului trecut, Înalta Curte de Casație si Justiție (ICCJ) a decis că „lipsa autorizației de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum și lipsa procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor constituie nu reprezintă un impediment pentru recunoașterea pe cale judiciară, în cadrul acțiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcții realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version