După ce s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu alte oficialități de la noi, Reza Baqir, șeful FMI pentru România a susținut, vineri, o conferință de presă.

Reza Baqir

Baqir și-a exprimat oficial neîncrederea față de măsurile luate de guvernul Grindeanu și a recunoscut că Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca România să aibă un deficit bugetar de 3,7% din PIB anul acesta și 3,9% din PIB pentru anul viitor.

Ceea ce înseamnă că România nu se va încadra în limita de 3% agreată prin Tratatul de la Maastricht și își pune în pericol investițiile și creșterea economică înregistrată până acum, dar și eventuala intrare în zona euro.

“Pentru anul acesta, estimăm că, dacă nu se iau alte măsuri în afară de cele incluse deja în buget, deficitul proiectat va fi de 3,7% din PIB. În timp ce deficitul este proiectat la 3,7% într-un scenariu în care politicile nu se modifică, vedem unele probleme care se configurează anul viitor. După estimările noastre, noi proiectăm că deficitul anului viitor va ajunge la 3,9% din PIB. Aș vrea să precizez că estimările noastre pentru anul viitor se vor modifica odată ce se vor purta discuțiile pe bugetul 2018. Informațiile noastre la acest moment se bazează pe ceea ce s-a inclus cu privire la anul 2018 în bugetul anului 2017 și pe efectele unor politici care sunt deja luate în considerare, cum ar fi majorarea punctului de pensie care trebuie să intre în vigoare în cursul acestui an. Pe termen mediu, pentru a avea o poziție confortabilă, un deficit în jur de 1,5% din PIB este suficient pentru a păstra datoria publică pe o traiectorie descendentă. Un deficit de 2,3% din PIB pentru anul acesta și de 2% pentru 2018 ar contribui la atingerea acestui scop. Pentru 2018, un deficit de 2,3% din PIB ar fi ceea ce economiștii numesc opoziție neutră din punct de vedere fiscal”, a fost mesajul transmis de oficialul FMI.

La momentul actual, guvernul Grindeanu continuă să dea asigurări că ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB, dar există posibilitatea asumării unor rectificări bugetare negative în cazul în care apar semnale că direcția nu este cea dorită.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version