Ceea ce era anticipat încă din urmă cu câteva luni s-a produs joi, reprezentanții Ministerului Energiei anunțând, oficial, liberalizarea pieței gazelor naturale începând cu 1 aprilie 2017.

În ciuda faptului că parlamentarii au încercat amânarea acestui moment cu cel puțin încă șase luni, negocierile au intrat în impas, iar Ministerul Energiei a anunțat, în cele din urmă, că “am analizat toate observațiile și nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării țării noastre în Uniunea Europeană”.

Mai mult, Toma Petcu, ministrul Energiei, atrage atenția asupra riscurilor la care țara noastră s-ar fi expus dacă amânam, din nou, termenul de liberalizare a pieței gazelor naturale: “Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar și la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României”.

Pe de altă parte, autoritățile dau asigurări că, “consumatorii casnici sunt protejați până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei”.

Astfel, deși s-a spus că prețurile la gaze s-ar putea dubla sau chiar tripla în anumite cazuri, specialiștii Ministerului Energiei susțin că vom avea o creștere de cel mult 2%.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version