Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a anunţat marţi, oficial, că va respecta programul de guvernare al PSD şi va creşte punctul de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei.

sursă foto: somesanul.ro

Asta în ciuda faptului că Reza Baqir, şeful misiunii FMI pentru România, recomanda, săptămâna trecută, amânarea implementării acestei măsuri măcar până la 1 ianuarie 2018.

Într-o intervenţie pentru capital.ro, Lia Olguţa Vasilescu a precizat că nici nu se pune problema unei asemenea amânări.

“Nu renunţăm la niciuna dintre măsurile de guvernare promise, continuând să îmbunătăţim viaţa românilor şi să aducem câţi mai mulţi dintre ei în clasa de mijloc”, a spus ministrul Muncii.

Amintim că pensiile au fost indexate cu 5,27% de la 1 ianuarie 2017, iar pentru cele de sub 2.000 de lei a fost elominat impozitul de 16%. În plus, pensia minimă garantată a crescut la 520 de lei, începând cu 1 martie.

Guvernul consideră că, în ciuda acestor măsuri aparent populiste, există posibilitatea ca deficitul bugetar să rămână la sub 3% din PIB.

În schimb, reprezentanţii misiunii FMI pentru România avertizează deja că deficitul bugetar ar urma să ajungă undeva la 3,7% din PIB în 2017 şi la 3,9% din PIB în 2018, an pentru care s-a agreat iniţial tot un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB.

În aceste condiții, singura soluție va fi tăierea banilor de la investiții, introducerea de noi taxe sau majorarea celor existente.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version