Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marți seară, despre proiectul PSD privind amânarea plății ratelor la bănci e către populație, că „există o adevărată competiție de proiecte” în acest sens, dar „nu se poate așa ceva”.

Întrebat dacă este de acord ca plata ratelor să fie amânată cu 9 luni,Ludovic Orban a precizat, la Palatul Victoria: „Nu poți cere sistemului bancar să renunțe la venituri fără de care nu poate funcționa. (…) Există o adevărată competiție de proiecte, care anunță suspendarea plății ratelor. Nu se poate așa ceva. Economia va avea de suferit și vor avea de suferit, până la urmă, cetățenii. Trebuie găsit un echilibru, iar echilibrul trebuie căutat prin dialog, colaborare”.

O astfel de măsură de amânare de la plată a ratelor la bănci trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi sistemul financiar-bancar, nu în Parlament, este de părere premierul.

“Vreau să vă spun un lucru simplu, care trebuie înţeles de toţi oamenii, de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetăţenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă. Noi trebuie, pe de-o parte, să susţinem companiile şi cetăţenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-şi rescadenţeze creditele, să amâne plata unor rate. Noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părţi din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi, evident, sistemul financiar-bancar”, a declarat Ludovic Orban. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version