Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că rectificarea bugetară va fi adoptată la începutul săptămânii viitoare, după ce, marți, CSAT a dat ok-ul.
 
 
Proiectul de rectificare a bugetului de stat nu este însă asumat de ALDE, a anunțat, joi, Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al formațiunii politice pertenere de guvernare a PSD.
 
Vosganian susține că apar informații “pe surse” – adică la Antena 3, oficiosul PSD -, conform cărora se taie fonduri de la investiţii, sănătate, educaţie, cultură, justiţie (instanţe judecătoreşti) şi se adaugă, în schimb, la bugetele serviciilor secrete.
 
ALDE nu este de acord cu asta și pledează pentru alocarea de fonduri cu prioritate la obiectivele de investiţii din infrastructura mare, precum şi la investiţiile în derulare la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. 

“Aşteptăm ca ministrul de finanţe să prezinte măsuri pentru a rezolva problemele pe care le-am ridicat la precedenta discuţie. Dacă rectificarea bugetară rămâne în forma existentă acum, ALDE nu şi-o va asuma. O spunem pe un ton răspicat, dar politicos. Dacă nu se schimbă nimic până luni, trebuie să avem o ședință de urgență în coaliție să vedem ce este de făcut”, susține purtătorul de cuvânt al ALDE, într-un comunicat de presă.

Vosganian a mai pus că trebuia să fie o ședință a Coaliției pe tema rectificării bugetare dar aceasta nu a mai avut loc. 
 
Același lucru a invocat și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, încă e la desemnarea sa, de către partid, drept candidat la prezidențiale. 
 
“Colegii mei miniștri mi-au spus că nu vor să voteze rectificarea bugetară, pentru că sunt niște condiții pe care ei nu le înțeleg. Noi nu am primit încă o formă oficială a proiectului de rectificare, am aflat din presă. Așteptăm ca dna Dăncilă să ne informeze și să avem discuții privind rectificarea”, a avertizat el, în 24 iulie.
Tăriceanu 4% candidează pentru Cotroceni, disperat să obțină imunitatea care l-ar salva de DNA

Transporturile pierd cei mai mulți bani

Dintre toate ministerele, cel al Transporturilor va pierde cei mai mulţi bani la prima rectificare din acest an a bugetului de stat, potrivit Digi 24. Este vorba despre aproape 3 miliarde de lei, adică mai bine de 20% din bugetul primit de la Guvern în aprilie.

Motivul acestei tăieri ţine de neîndeplinirea planurilor de investiţii. Mai exact, în primele 6 luni, Ministerul Transporturilor a cheltuit doar 30% din buget. 

Ministerul Educaţie pierde la rectificare 2 miliarde de lei, pentru că nu a fost finanţat un program din fonduri europene în acest an, cel privind tablele interactive.

Şi de la ministerul Sănătăţii sunt tăiaţi 400 de milioane de lei.

Cine primeşte bani în plus

Administraţia Prezidenţială primeşte 9,5 milioane de lei

SRI obţine la rectificarea bugetară 390 de milioane

SIE primeşte 46 de milioane de lei

SPP va avea cu 42 de milioane de lei mai mult

În timp ce de la STS vor fi luaţi 70 de milioane de lei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version