Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a decis să împrumute de la Banca Mondială 50 de milioane de euro pentru infrastructura Poliției de răspuns la dezastre, în urma inacțiunii acestei instituții în cazul din Caracal, când o fată de 15 ani a sunat la 112 spunând că a fost răpită și violată, dar nu a fost ajutată de autorități, ea fiind ucisă de un criminal în serie.

Un proiect de lege a fost întocmit în acest sens (vezi document la finalul articolului) și vizează:

  • îmbunătăţirea rezilienței infrastructurii Poliţiei Române de răspuns la dezastre;
  • capacitatea instituțională și sensibilizarea publicului;
  • managementul proiectului. 
Potrivit autorilor proiectului, “în urma evaluărilor realizate la nivelul MAI au fost identificate o serie de vulnerabilităţi ce pot influenţa capacitatea şi eficienţa structurilor IGPR în asigurarea funcţiilor de sprijin în situaţii de urgenţă, una dintre acestea reprezentând-o deteriorarea unor sedii și încadrarea acestora în categoria construcţiilor cu grad seismic ridicat”.
 
Dobânzi
 
Împrumutul contractat de la BIRD, în valoare de 50 milioane euro, este acordat pe o perioadă de până la 10 ani, rambursarea efectuându-se integral la 1 februarie 2029, într-o singură tranşă, conform graficului de rambursare stabilit în Acordul de împrumut. 
 
Dobânda aferentă creditului este formată din rata EURIBOR la șase luni (cota indicativă actuală fiind – 0,33%), plus o marjă fixă (respectiv marja fixă a BIRD de la data semnării acordului, de 0,7%).
 
BIRD percepe un comision inițial de 0,25% aplicat la suma împrumutului, plătibil în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Acordului, precum şi un comision de angajament de 0,25% pe an aplicat la suma netrasă din împrumut, plătibil semestrial care se acumulează începând cu a 61-a zi de la data semnării. 

Se anticipează că împrumutul nu va avea impact bugetar pentru anul 2019. Impactul financiar generat de plata dobânzilor si a comisioanelor aferente împrumutului pentru perioada 2019-2023 se estimează, după cum urmează:

2019 – 0
2020 – 1,17 milioane lei
2021 – 580.000 lei
2022 – 540.000 lei
2023 – 490.000 lei

„Ministerul Afacerilor Interne va asigura implementarea Proiectului, prin Unitatea de Implementare a Proiectului înfiinţată în acest scop în cadrul IGPR, căruia i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea Proiectului”, menționează sursa citată.

Download (PDF, 50KB)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version