Ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, i-a cășunat pe angajații din mediul privat: nu le mai permite cumulul pensiei anticipate cu salariul. 

Această prevedere a fost scoasă de ministru din proiectul ordonanței de urgență (OUG) adoptate, luni, de Guvernul Cîțu.

„Noi nu am fost de acord cu această propunere și ca urmare am facut observații și din OUG adoptată azi s-a scos această prevedere. Nu se poate cumula pensia anticipată sau anticipată parțial cu salariul. De ce? Impactul bugetar ar fi extraordinar de mare. Era un impact bugetar consistent, iar în momentul în care soliciți pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care te pun în imposibilitatea de a mai lucra în limita de vârstă. Această Ordonanță avea în cuprinsul ei si chestiuni legate de evaluarea grupelor de muncă și acea parte a fost adoptată”, a declarat Vîlceanu, la finalul ședinței Executivului.

Întrebat despre impactul bugetar, ministrul Finanțelor a spus „mare”, semn că habar nu avea cât este.

Până în prezent, acest cumul era permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.

De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

Ministrului Vîlceanu a acceptat în proiectul de OUG modificări legislative prin care angajatorii ai căror salariați își desfășoară activitatea în condiţii deosebite de muncă să dispună de timp pentru definitivarea programelor de normalizare a condiţiilor de muncă, fără sistarea activității.

Astfel, în această privință, proiectiul de OUG propune modificări precum:

Articolul 58 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art.58. – Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version