Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de urgenţă (OUG) privind acordarea de şomaj tehnic la valoarea de 75% din salariu angajaţilor rămași fără activitate din cauza războiului din Ucraina.


Măsura de sprijin se aplică atât firmelor afectate direct de conflictul militar, cât şi celor afectate indirect, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Conform unui comunicat al MMSS, șomajul tehnic se va acorda până la 31 decembrie 2022 pentru salariaţii angajatorilor afectaţi în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacţii cu operatori economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, precum şi pentru salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale şi care au instituite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Măsura va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Impactul financiar estimat pentru aplicarea noii măsuri de susţinere a locurilor de muncă şi de prevenire a creşterii şomajului este de aproximativ 736 milioane lei pentru anul 2022.

Vor putea solicita acest sprijin angajatorii care înregistrează în luna pentru care cer măsura o diminuare a încasărilor cu minimum 20% faţă de veniturile realizate în luna ianuarie 2022 sau faţă de veniturile realizate în luna similară a anului 2021, precum şi cei care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Pentru acordarea indemnizaţiei, angajatorii depun prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că au fost afectaţi în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacţii cu operatori economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. Alături de cerere şi declaraţie se anexează balanţa de venituri şi cheltuieli aferentă lunii pentru care se solicită indemnizaţia, precum şi balanţa de venituri şi cheltuieli la care se raportează diminuarea, sau, după caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancţiunilor internaţionale, emis de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Modelul documentelor urmează să fie aprobat, în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin ordin al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede posibilitatea ca angajatorul să solicite într-o lună calendaristică, pentru aceeaşi perioadă din lună, pentru salariaţi diferiţi, dar şi pentru acelaşi salariat, pentru perioade diferite din lună, atât indemnizaţia de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cât şi indemnizaţia de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.

Tot în şedinţa de miercuri, Executivul a aprobat un proiect de hotărâre care modifică şi completează normele metodologice de aplicare a prevederilor OG nr.129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobate prin HG nr. 522/2003.

Actul normativ clarifică anumite prevederi cu scopul de a creşte calitatea sistemului de formare profesională a adulţilor, pentru îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale salariaţilor şi o mai bună corelare a cererii de pe piaţa muncii cu oferta de formare profesională.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version