Parlamentul a adoptat vineri Bugetul de stat pe 2019, după 5 zile de dezbateri aprinse, care au durat și până la ora 4 dimineața. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Bugetul a fost adoptat cu 275 voturi “pentru”, 122 împotrivă și două abțineri.

Parlamentarii au adoptat joi seară cele două amendamente ale lui Liviu Dragnea care inițial au fost respinse în ședința Comisiei de Buget Finanțe. Astfel toate amendamentele depuse de șeful PSD au trecut. Programul Vitamina D, Panorama, Diabetul juvenil și Markeri tumorali vor fi finanțate din banii SRI și SPP. 

De la SRI au fost tăiați 295 de milioane de lei, în plus față de cei 150 de milioane de lei tăiați în comisie, iar de la SIE, 30 de milioane de lei.  

Din acest motiv, este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să reîntoarcă la Parlament legea bugetului

De altfel, fostul președinte Traian Băsescu a spus, la tribuna Parlamentului: “Vă avertizez că veți primi acest buget înapoi în Parlament. În ședința CSAT s-a dat un aviz pentru bugetele serviciilor. Guvernul nu a modificat nimic la ele dar în Parlament ați amendat și ați tăiat din bugetele acestora. Anumiți președinți nu au jucat corect. Vă avertizez domnilor că președintele, cu toată responsabilitatea, are dreptul să trimită înapoi în Parlament bugetul și, totodată, acesta poate fi contestat la Curtea Constituțională”.

Bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei și un număr de salariaţi de 5,282 milioane. 

Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,76% din PIB, față de 2,55% în proiectul adoptat de Guvern, însă Parlamentul a majorat alocațiile copiilor de la 85 de lei la 150 de lei/lună.

Ministerul Transporturilor are 14,2 miliarde de lei buget anul acesta, cu 6 miliarde lei mai mare față de anul trecut (+74,4%).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version