Noul raport al CBRE România – în cadrul analizei pieţei din marile oraşe ale ţării – furnizează date despre piaţa imobiliară, forţa de muncă, potenţialii clienţi locali şi oportunităţi de afaceri în Craiova.
Al şaselea oraş din ţară și cel mai important centru urban din Oltenia, Craiova este un important centru universitar, cu mai mult de 20.000 de studenti ce studiază aici peste 120 de specializări – printre cele mai căutate şi cu o bună reputaţie fiind Facultatea de Automatică, Electronică şi Computere.
“Pontentialul economic al oraşului nu este încă exploatat la maximum, iar forţa de muncă are o calificare superioară competitivă şi atractivă pentru investitorii din IT&C, outsurcing, aeronautică, dar şi experienţă semnificativă în profesiile tehnice şi industriale din aeronautică sau atomotive”, estimează Gijs Klomp, Head of Capital Markets, CBRE România.
Şomaj 9%
Rata şomajului este în Craiova de 9%, față de 6,5% media pe țară, iar disponibilitatea forței de muncă din zonă poate crește atractivitatea economică a orașului comparativ cu alte zone din vestul țării, care se confruntă cu lipsa resurselor umane.
Raportul CBRE estimează că este de asteptat o creştere a numărului de angajati în IT&C; în prezent, aproape 3.000 de angajaţi din Craiova lucrează în acest domeniu.
Într-un oras mare de talia Craiovei, retailul modern a fost reprezentat până în ultimii ani de unități comerciale mari, răspândite în tot orașul. Dezvoltarea sectorului a urmat rețeta clasică din celelalte mari orașe – centrele comerciale de tip mall au apărut după unitatile de retail de tip stand alone.
Decizia Auchan de a se instala în Parcul Electroputere a avut un efect benefic asupra potenţialului economic al acestui centru comercial, foarte bine localizat şi cu perspective importante de dezvoltare.
Aproape 17.000 de companii industriale îşi desfăşoară activităţile în întreg judeţul, cel mai impoertant jucător fiind Ford, care produce şi asamblează modelul B-Max.
Oraşul are în acest moment un parc industrial privat, Cassia Park – o platformă de clasa B unde companii mici şi mijlocii şi-au amplasat centre de distributie şi depozitare.
De asemenea, functioneaza si un parc industrial infiintat de autoritatile judeţene – Parc Industrial Craiova -, astăzi ocupat în întregime.
Perspective
Există un interes din partea unor companii în a investi într-un al doilea parc industrial privat, situat lângă aeroport, unde autorităţile locale au început investiţiile în utilităţi şi terenuri.
Industria aeronautică are, de asemenea, perspective de dezvoltare în zonă.
Spaţii de birouri
Stocul de spații de birouri de clasele A şi B în Craiova este estimat la 30.000 de mp, pentru anul 2016 fiind în construcţie 7.000 de mp în zonele semi-centrale, dezvoltate de investitori locali.
Sectorul financiar-bancar local, companiile de outsourcing (BPO), cele din industria auto şi de servicii administrative (SSC) urmăresc extinderea activităților; de aceea, cererea lor de spații de birouri din Craiova are cea mai mare pondere.
Chiria pentru spaţiile de birouri din Craiova variază între 10 şi 12 euro/mp pentru spaţiile de clasa A şi între 6 şi 10 euro pentru cele de clasa B, rata de neocupare fiind de 18%.