Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: DNA cere Camerei Deputaților ridicarea imunității lui Bănicioiu / El este acuzat de luare de mită în formă continuată

Breaking News:
 

Pîslaru: Există date numai despre salariile a 750.000 de bugetari din 1,2 milioane. OUG va fi aprobată pe 1 iunie (DOCUMENTE)

Noul ministru al Muncii, Dragoș Pâslaru, a anunțat lansarea în dezbatere publică a OUG privind salariile bugetarilor, urmând ca la 1 iunie să fie aprobată de Guvern și să intre în vigoare la 1 august, astfel încât de la 1 septembrie să se primească primele salarii în baza noului act normativ. (Vezi documente la finalul articolului)

dragos pislaru 1

Nu vor fi scăderi salariale însă vor fi eliminate inechitățile, în sensul că vor crește salariile mici pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, până la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității/instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Spre exemplu, o asistentă medicală de la Spitalul Municipal din Fălticeni nu va mai avea salariul de 1.581 lei/lună, ci de 2.441lei, la fel ca o asistentă medicală de la Spitalul Clinic Filantropia București.

În plus, în Sănătate, debutanții vor primi suplimentar 10% față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu.

Nu va mai avea niciun bugetar salariul minim

Per total, peste 400.000 – o treime – din bugetari vor avea salariile mai mari. Efortul bugetar va fi de 2,29 miliarde de lei anual, din care 1,176 miliarde de lei vor fi alocați pentru corectarea inechităților iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate. De asemenea, 134 milioane de lei sunt prevăzute pentru rezerva de performanță în Sănătate iar 240 de milioane de lei – pentru cea din Educație.

Pe de altă parte, în sistemul bugetar nu va mai avea nimeni salariul minim pe economie: “Datorită majorărilor de anul trecut, salariul minim de plecare, deci la clasa cea mai mică, clasa a 9-a, este de 1.313 lei”, a precizat Dragoș Pîslaru.

Detalii, în prezentarea făcută de ministru:

Download (PDF, 703KB)

Declarațiile premierului Cioloș și ministrului Pîslaru:

1.219.335 de bugetari

În prezent, Guvernul nu deține informații despre salariile tuturor bugetarilor. “La momentul la care ne-am apucat de construcția primei variante am cerut datele din sistem. La Ministerul Muncii nu exista nicio dată, toate erau la Ministerul de Finanțe. La început existau date pentru 350.000 de oameni din 1,2 milioane. Am ajuns acum la date despre 750.000 de oameni din total”, a declarat ministrul muncii, Dragoș Pîslaru.

El a insistat că niciun salariu nu va scădea și că “vor fi aliniate toate la maximul avut în plan”. “Au fost 10 întâlniri în ultimele 20 de zile cu partenerii sociali. Au fost discuții pe calcule și date. Numărul persoanelor plătite din fonduri publice este, la ora actuală, de 1.219.335”, a spus Pîslaru.

Din totalul bugetarilor:

  • 290.369 sunt în Educație (24%)
  • 260.000 în Apărare și Ordine publică (21%)
  • 203.919 în Administrația publică locală (17%)
  • 162.071 în Sănătate (13%)
  • 110.459 în Asistență socială (9%)
  • 30.444 – altele (3%)
  • 29.372 în Cultura (2%)
  • 2.469 în Cercetare (0,2%).

Demnitarii câștigă cel mai mult

În prezent, conform proiectului, demnitarii au cel mai mare câștig mediu de 9.264 lei și un salariu de bază mediu de 8.963 lei, iar în Diplomație există un câștig de 8.140 lei și un salariu de bază mediu de 6.852 lei.

Asistența socială are 1.498 lei câștigul mediu și 1.362 lei salariu de bază mediu. Personalul contractual local are 1.408 lei (câștig mediu) și 1.304 lei (salariu de bază mediu).

Ministrului Muncii a asigurat că “proiectul pe care o să lucrăm în continuare va fi fundamentat pe date, pentru a documenta un impact corect”. Adică mai așteaptă informații despre restul de bugetari, să înțelegem. Pe de altă parte, el a spus că “există o diferență de sistem între salariile de bază și alte elemente care te duc la câștigul final”.

“Avem sectoare, cum este în Apărare, unde salariul de bază este mic, dar cu indemnizațiile de hrană, chirie etc. te duc la un salariu de bază mai mare. Prin acest nou proiect propunem patru lucruri: rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Era o certitudine că nu toată lumea va fi mulțumită”, a arătat Dragoș Pîslaru.

Proiectul OUG și grilele de salarizare pentru Sănătate

Download (PDF, 151KB)

Download (PDF, 220KB)

Download (PDF, 261KB)

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv