Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a declarat astăzi, la deschiderea Galei topului firmelor bucureștene, că mediului de afaceri îi lipsesc trei legi importante.

Mihai Daraban, ccir 2
sursă foto: CCIR

“Ne lipsește Legea parteneriatului public-privat, ne lipsește Legea holdingului și, nu în ultimul rând, Legea lobby-ului. Ne confruntăm, de asemenea, și cu problema disipării patronatelor în actualul context economic. Exportul rămâne în continuare o provocare pentru firmele românești. Trebuie să ieșim din perimetrul Europei și să ne recâștigăm piețele tradiționale”, a spus Mihai Daraban.

Crucea lui Şova

Amintim că fostul ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova – acum aflat sub control judiciar într-un dosar de corupţie în care l-a avut complice pe premierul Victor Ponta pe vremea când amândoi erau simpli avocaţi – a pus cruce Legii parteneriatul public-privat (PPP).

Concret, mâna dreaptă a lui Ponta a iniţiat o nouă Lege, adoptată în Parlament pe 17 decembrie 2013, care a abrogat Legea PPP nr. 178/2010 aprobată în timpul Guvernului Boc.

Mai întâi, legea lui Şova a fost respinsă de la promulgare de preşedintele Traian Băsescu, fiind retrimisă Camerei Deputaţilor – for decizional – spre corectare. Deputaţii au refuzat însă operarea modificărilor sesizate în cererea de reexaminare, respingându-le în 11 iunie (cu 187 voturi „pentru”, 107 voturi „împotrivă” şi 19 abţineri).

Văzând aceasta, un grup de 94 de deputaţi ai PDL şi PNL au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR), care le-a admis obiecţiile. Concret, judecătorii CCR au constatat că Articolul 38 alin. (1) din lege este neconstituțional, deoarece dă posibilitatea modificării unilaterale sau rezilierii contractului.

CCR a trimis Parlamentului actul normativ spre corectare, însă din iunie 2014 s-a aşternut praful pe el; nici măcar premierul Victor Ponta nu a mai amintit de această lege care, cacă nu ar fi abrogat-o pe cea dinainte şi doar ar fi modificat-o, acum am fi avut un act normativ în materie de parteneriat public-privat.

Topul naţional al firmelor, în 5 noiembrie

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a organizat astăzi cea de-a XXII-a ediție a Topului Firmelor din Municipiul București, fiind invitat şi preşedintele CCIR.

Topul naţional al firmelor va avea loc în 5 noiembrie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version