Programul România – Ucraina finanţează, în prezent, 66 de proiecte, cu o valoare totală de 65,9 milioane euro, dintre care 51,8 milioane euro sunt fonduri nerambursabile.


Proiectele vizează atât investiţii în infrastructură, cât şi achiziţia de dotări, schimburi de experienţă şi instruiri comune, a informat, vineri, Ministerul Dezvoltării, care este Autoritate de management pentru acest program de cooperare.

Joi a avut loc, în format online, cea de-a şaptea reuniune a Comitetului comun de monitorizare al Programului Operaţional Comun România – Ucraina, în cadrul căreia s-au analizat stadiul implementării şi măsurile necesare pentru a accelera ritmul de derulare a proiectelor, având în vedere necesitatea finalizării acestora până la sfârşitul anului 2023.

Până la data reuniunii, au fost plătite beneficiarilor 38 milioane euro, constând atât în prefinanţări, cât şi în plăţi finale pentru proiectele care şi-au încheiat deja activităţile, a informat un comunicat de presă al MDLPA.

În cadrul reuniunii, a fost discutat şi proiectul de regulament european elaborat pentru a veni în sprijinul programelor, în contextul conflictului din Ucraina şi al suspendării cooperării cu Rusia şi Belarus. Sunt vizate măsuri de flexibilizare a implementării proiectelor şi simplificarea anumitor proceduri de management al programului.

La întâlnire au participat reprezentanţii MDLPA, ai Secretariatului Tehnic Comun (BRCT Suceava), autorităţile locale din judeţele şi oblasturile care fac parte din aria programului, precum şi reprezentanţii autorităţilor naţionale din cele două state şi ai Comisiei Europene.

Comitetul comun de monitorizare este format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi centrale din statele participante la program. Fiecare ţară participantă are drepturi egale de vot, indiferent de numărul reprezentanţilor desemnaţi.

Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, cu un buget de 60 de milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina. Toate informaţiile despre acest program pot fi consultate la www.ro-ua.net. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version