Proiectul de lege privind finanţarea investiţiilor transfrontaliere în noul cadru multianual 2021-2027 a fost aprobat de Guvern, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Actul normativ merge la Parlament, pentru dezbatere și adoptare.

Actul normativ reglementează gestionarea şi utilizarea fondurilor Interreg şi a contribuţiei publice naţionale pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2021-2027, a anunţat ministrul Cseke Attila.

Astfel, este reglementată includerea sumelor reprezentând contribuţia naţională în documentele bugetare, precum şi a fondurilor Interreg primite de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, fiind specificate tipurile de sume necesar a fi incluse în bugetul MDLPA, în vederea asigurării unei bune gestiuni financiare a acestor fonduri, precizează un comunicat de presă al MDLPA.

Având în vedere faptul că, prin regulamentele europene, se solicită cofinanţarea fondurilor externe de către participanţii la programe, se acordă, pentru partea română, posibilitatea suportării de la bugetul de stat a unei părţi din cofinanţarea necesară. De asemenea, sunt reglementate modul de realizare a transferului de fonduri, fluxurile de lucru aferente activităţilor de asistenţă tehnică, efectuarea controlului de prim nivel, precum şi obligaţiile partenerilor.

În cadrul obiectivului „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2021-2027, MDLPA gestionează 12 programe Interreg şi este, după caz, autoritate de management, autoritate naţională, punct naţional, sistem naţional de control de prim nivel, în funcţie de programul respectiv.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version