Economia “duduie” ca în timpul Guvernului Tăriceanu!

Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD a mers la Băile Herculane să-și laude performanțele din programul de guvernare, “uitând” de scumpirea accizei la carburanți, a curentului electric și a gazelor.

Modificările din Codul fiscal privind majorarea accizei la carburanți și transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu au fost prevăzute nici în programul inițial, nici în cel modificat la numirea premierului Mihai Tudose, după dărâmarea prin moțiune de cenzură, la ordinul lui Liviu Dragnea, a propriului Guvern Grindeanu.

Dar liderii PSD ignoră acest lucru și se laudă cu o creștere economică fulminantă, fără să spună că aceasta este bazată pe consum și anihilează majorările salariale.
 
Documentul prezentat de PSD arată, la capitolul “realizarea obiectivelor economice”, că față de o creștere economică asumată de 5,5%, cea realizată este de 7%.
 
Astfel, valoarea PIB realizată este de 842 miliarde lei, față de cea asumată de 815 miliarde lei, iar datoria guvernamentală este de 37,4% din PIB, față de cea asumată – de 39 % din PIB.
“România a depășit China și India”

Creșterea economică de 7% plasează Români ape locul I  într-un top mondial estimat de FMI pentru această perioadă, înaintea Chinei și Indiei, se mai arată în document.

Totuși, pentru “obiectivitate”, statistica PSD prezintă și topul estimat de OECD, unde România se plasează pe locul 3, cu 6,1% creștere economică, după India — 7,3 % și China — 6.6% și China.

În document se mai arată că peste un milion de români vor avea salariul de peste 1.000 de euro brut până în 2020. Despre faptul că majorările salariale din acest vor fi, practic, anihilate de scumpirile în lanț generate de prețul crescut al carburanților, niciun cuvânt!

Documentul arată la capitolul “realizarea obiectivelor sociale” că a avut loc o creștere a salariilor din sectorul public cu 21,2 %, față de o creștere asumată de 20%. Salariul minim pe economie a crescut la 1.450 de lei, acesta fiind și obiectivul asumat. Punctul de pensie este de 1.000 de lei — acesta fiind și obiectivul asumat, iar pensia minimă garantată este de 520 de lei.

Însă benzina și motorina se îndreaptă vertiginos spre 6 lei/litru, de la 4,6 lei, în vară.

PSD se mai laudă în bilanțul la 10 luni cu o creștere a veniturilor bugetare cu 10,6%. Nu vedem atunci motivul pentru care acciza la carburanți a fost majorată. În plus, autorii bilanțului PSD-ALDE la guvernare (cumva Darius Vâlcov, cel care a evaluat și Guvernul Grindeanu?!?) nu precizează că în perioada ianuarie – iunie rezultatele Guvernului Grindeanu au fost dezastruoase, și de aceea a fost necesară dărâmarea Guvern ului Grindeanu – potrivit lui Dragnea. Dar între timp cei doi s-au împăcat, Grindeanu a fost plasat pe o funcție bănoastă – șef la ANCOM, iar conflictul a fost dat uitării.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version