România a avut cel mai mare deficit de cont curent din țările Uniunii Europene (UE), în trimestrul III (T3) din anul 2021, cu un minus de 4,9 miliarde de euro, fiind urmată de Polonia (minus 3,5 miliarde de euro), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

În total, nouă state au avut deficite de cont curent şi doar o singură ţară (Lituania) a avut o situaţie de echilibru a contului curent, în T3.

Celelalte 17 state membre UE au înregistrat excedente de cont curent de 72,1 miliarde euro, reprezentând 2% din PIB-ul Uniunii. Excedentul total a scăzuit de la 103,1 miliarde euro (2,9% din PIB) din T2.

Acest lucru s-a datorat în primul rând diminuării excedentului înregistrat de pe urma schimburilor de bunuri, până la 53,4 miliarde de euro, de la 76,2 miliarde de euro în trimestrul al doilea, în timp ce excedentul de pe urma schimburilor de servicii a crescut până la 29,7 miliarde euro, de la 25,3 miliarde euro în trimestrul al doilea.

Cele mai mari excedente de cont curent au fost înregistrate în Germania (53,2 miliarde de euro), Irlanda (23,3 miliarde de euro), Italia (20 de miliarde de euro) şi Ţările de Jos (19,1 miliarde de euro).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version