Deși au trecut aproape trei decenii de la Revoluția din 1989, fantoma lui Nicolae Ceaușescu încă mai bântuie economia țării noastre.

Astfel, Ministerul Finanțelor a dat publicității, joi, un document care arată că România mai are de recuperat peste un miliard de dolari din exportul derulat pe vremea lui Ceaușescu.

Cea mai mare datorie față de noi o are Irakul, peste 520 de milioane de dolari. Culmea, este și una dintre puținele țări care încă își plătește, în rate, datoria.

Sudan, Mozambique, Guineea, Libia, Republica Centrafricană, Nigeria, Somalia, Tanzania, Republica Democrată Congo și Coreea de Nord sunt celelalte țări care încă mai au datorii față de noi.

În total, țările mai sunt amintite ne datorează aproape 800 de milioane de dolari. La această sumă se adaugă datoria Cubei, care ar trebui să ne dea aproape 1,5 miliarde de ruble transferabile.

Din păcate este puțin probabil ca banii să mai fie recuperați chiar și în viitorul îndepărtat.

Cuba, de exemplu, refuză să mai stea la discuții cu România pe motiv că rublele transferabile nu mai există ca monedă, deși partea română a propus negocieri pentru stabilirea unui curs la care să se facă o conversie.

Somalia nu bagă în seamă autoritățile de la București, iar Sudan ne-a pus pe ‘hold’ din cauza situației politice, dar și pentru că există alte țări, precum Cehia, care au șters deja datoriile pe care le aveau de recuperat de la Sudan.

Coreea de Nord și-a asumat posibilitatea de a achita datoria prin export de mărfuri nord-coreene, dar până acum prevederile acordului încheiat în 2002 nu au fost respectate de autoritățile de la Phenian.

Guineea a achitat doar circa 40% din datoria avută față de România, două rate din șase. După decembrie 2008, Guineea a sistat plățile din cauza unei lovituri de stat. Ulterior, situația s-a agravat din cauza apariției virusului Ebola. În acest moment, autoritățile de la București întreprind demersuri pentru a recupera diferența de bani.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version