Guvernul Orban se va reuni miercuri la ora 17.00, în prima ședință după instituirea stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, pentru a adopta un pachet de măsuri în scopul susținerii mediului economic, pe fondul crizei generate de epidemia cu coronavirus (COVID-19).

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că impactul pachetului de măsuri pregătit pentru susţinerea economiei în această perioadă va fi de aproape 2% din PIB.

Circa 500.000 de angajați, dacă nu chiar un milion, ar putea fi trimiși în șomaj tehnic în această perioadă, din cauza crizei provocate de coronavirus, iar o parte din bani va fi suportată de stat.

Guvernul ia în calcul alocarea a 10 miliarde de lei, pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.

„Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.) de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (astăzi-n.r.) în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori. (…) Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii”, a spus ministrul Finanțelor, marți, la Digi 24.

Vârful crizei, în aprilie

El a precizat că proiecțiile sunt, deocamdată pentru șase luni, estimând un vârf al crizei în luna aprilie.

„Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă și după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem OK până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a spus Florin Cîțu.

La rândul său, premierul Orban a anunțat, marți, la întâlnirea cu sindicatele, că vor fi adoptate măsuri pentru:

  • Creșterea lichidității companiilor;
  • Sprijinirea plății șomajului tehnic de către companii pentru angajații care își vor suspenda temporar activitatea;
  • Reducerea interacțiunii directe a cetățenilor cu instituțiile statului, o măsură în acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale;
  • Stimularea capacităților de producție pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecție, dezinfectanți.
Orban a mai spus că sunt achiziționate și vor fi asigurate materiale de protecție a angajaților din sectoarele din prima linie a combaterii răspândirii COVID-19.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version