În ciuda anunțurilor hiperoptimiste ale lacheilor lui Liviu Dragnea, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a ținut marți să tragă un mare semnal de alarmă.

sursă foto: Ziarul Financiar

Dumitru este convins că situația financiară a României este dezastruoasă și că, în cele din urmă, autoritățile vor fi obligate să ia câteva măsuri radicale.

Una dintre măsuri ar fi “să facem rectificare bugetară de așa natură încât să luăm bani din altă parte pentru a putea da la pensii și salarii”.

Pe de altă parte, Ionuț Dumitru nu exclude posibilitatea ca autoritățile să-și asume depășirea deficitului de 3% din PIB și renegocierea, în condiții mai dure pentru populație, a acordurilor avute cu creditorii externe.

Cert este că, conform șefului Consiliului Fiscal, cifrele sunt dezastruoase pentru începutul de an: “Cheltuielile au crescut cu 21,5% pe patru luni, se anticipa un 13,9% pentru tot anul. La venituri avem subperformanță, cu două excepții, impozitul pe salarii și venit și CAS-ul. S-a încasat mult sub așteptări. De exemplu, din TVA avem o creștere de 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă conform bugetului anticipat ar trebui să avem creștere cu 14,5% pe tot anul. Deci este o diferență mare între ce e bugetat și execuție”.

Dumitru a mai afirmat că “avem deja creșteri cu personalul de 20,4%, față de 16,6%, cât era anticipat pe primele patru luni. Cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 10,8%, față de 6,5%, cât era anticipat. Și, atenția, încă nu sunt incluse majorările de penii anunțate pentru 1 iulie. Cert este că dacă se menține actualul ritm, vom depăși cu mult deficitul de 3% din PIB”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version