Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că în prezent se face o analiză “pe toate posibilele scenarii” privind modul în care vor fi gestionaţi banii contribuabililor la Pilonul I şi II de pensii, iar rezultatul ar putea fi prezentat la finalul lunii iunie, începutul lui iulie.

“Şi doamna prim-ministru, şi domnul preşedinte Dragnea au spus că este un moment în care se face o analiză, o discuţie pe toate posibilele scenarii şi ceea ce va ieşi din această discuţie cu siguranţă va fi un mecanism atractiv pentru cei care contribuie. Este prematur să discutăm înainte fel de fel de scenarii. În primul rând, o să avem mai multe instrumente dintre care să alegem şi acele instrumente să ne ofere un randament cât mai ridicat, pentru când vom ieşi la pensie”, a afirmat Teodorovici, la Palatul Parlamentului.

“Final de iunie, început de iulie – acesta este semnalul pe care şi doamna prim-ministru l-a dat, când se poate discuta pe un nou concept. Şi Pilonul I, şi Pilonul II au aceeaşi sursă, numai că unii sunt administraţi în mod public, de către statul român, şi ceilalţi sunt administraţi în mod privat, de către cei şapte administratori de pensii private”, a adăugat el.

Teodorovici a mai spus că s-a făcut o analiză comparativă în privința randamentelor Pilonul I şi II de pensii, în urma căreia s-a constatată că “transferul de contribuţii a dus la o reducere a deficitului pe zona de fonduri de pensii, dacă nu mă înşel, în acest an va fi undeva între 7 – 8 miliarde de lei, de la 18 miliarde de lei în anii trecuţi. E o diferenţă foarte mare şi asta arată un trend corect şi bun”.

Chiar dacă intenția de a suspenda plata contribuţiilor pentru Pilonul II în cea de-a doua parte a anului apare într-un document guvernamental, ministrul Finanțelor susține însă că “e o aberaţie, o ştire falsă” .

“Orice astfel de scenarii, din păcate susţinute de oameni care habar nu au de ceea ce e normal, produc efecte negative în costuri de împrumut pe care Ministerul de Finanţe trebuie să le plătească în piaţă. Trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmaţii din partea unor politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii”, a arătat Teodorovici.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version