Așa cum ne-au anunțat, premierul Tudose și ministrul Mișa au dat Ordonanța prin care băncile NU mai pot deduce integral din impozitul pe profit creditele neperformante vândute recuperatorilor, ci doar în limita a 30% din valoarea acestora.

Guvernul Tudose

În goana după banii necesari plăților pentru pomenile electorale, generată de slaba încasare la Bugetul de Stat și constrânși de pragul de 3% la deficit impus de UE, Tudose & Mișa au fost obligați să treacă la taxarea profitului real al băncilor.

Astfel Guvernul Tudose speră să obțină o importantă sursă de venit la Bugetul de Stat.

Ionuț Mișa – ministrul Finanțelor
Taxa lui  Mișa

Conform datelor BNR, în anul 2016 băncile au vândut credite neperformante în valoare de 3,2 miliarde de lei, la un preț de 10%. Adică pe 3,2 miliarde de lei, băncile au încasat 320 milioane de lei, au pierdut 2,88 miliarde de lei și au plătit impozit ZERO lei – pentru că, repetăm, așa prevede legea în prezent.

Prin modificarea Codului Fiscal – care intră în vigoare la 1 ianuarie 2018 –, băncile vor putea să deducă 30% din valoarea creditelor neperformante.

Să dăm un exemplu cu Taxa lui Mișa aplicată băncilor: 5 miliarde de lei credite neperformante!

  • se vând creditele neperformante în valoare de 5 miliarde de lei, cu 10%;
  • banca încasează 500 de milioane de lei;
  • banca deduce 30% din 5 miliarde, adică 1,5 miliarde de lei;
  • banca plătește impozit pe diferența de 3,5 miliarde de lei;
  • în prezent, banca NU plătește impozit pe profit pentru toate cele 5 miliarde de lei;
  • astfel, banca va plăti un impozit pe profit – 16% – de 560 de milioane de lei – NU zero, ca în prezent;
  • mai mult, banca va plăti impozit și pe suma încasată pe veniturile obținute din vânzarea creditelor neperformante: adică pe 500 milioane de lei va plăti 80 de miloane de lei (16%);
  • în total, pe noua variantă, pe creditele neperformante în valoare de 5 miliarde de lei, banca va plăti un impozit de 640 de milioane de lei. Va fi, totuși, ceva, față de ZERO, în prezent!

Dacă în 2016 băncile ar fi plătit impozit pe profit pe cele 3,2 miliarde de lei credite neperformante în condițiile actuale, ANAF ar fi încasat circa 370 de milioane de lei, NU ZERO lei!

OG 25 din 30 august 2017, publicată în MO 706 din 31 august 2017

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version