Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii, marţi, mai multe cifre interesante despre veniturile şi cheltuielile românilor.

Astfel, conform celor de la INS, românii au încasat anul trecut, în medie, 994 de lei de persoană, astfel că venitul mediu al unei gospodării a fost stabilit la 2.632 de lei lunar.

În schimb, cei de la INS susţin că românii au avut, în 2016, cheltuieli în valoare totală de 85,7% din veniturile încasate. Acest raport este în scădere cu 1,8% faţă de cel înregistrat în 2015, astfel că se poate spune că românii au avut posibilitatea să pună ceva mai mulţi bani de o parte.

58,7% din venituri la reprezintă salarii şi venituri asociate. 22,6% din venituri au fost venituri din prestaţii sociale, iar 10,6% din venituri au fost venituri obţinute din contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

În schimb, doar 0,5% din venituri au fost utilizate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de actiuni etc.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version