UPDATE: OUG a fost adoptată în 27 octombrie.

Guvernul va prelungi cu 90 de zile, până la finalul lunii ianuarie 2024, plafonarea adaosului comercial și îl va extinde la încă 9 alimente de bază, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență (OUG) postat, vineri, pe site-ul Ministerului Agriculturii. (Vezi document la finalul articolului)

Astfel, va fi modificată nr. 67/2023, care a intrat în vigoare pe 1 august 2023.

Noile produse sunt: carne tocată, usturoi, orez (bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg), bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână (12% grăsime) și pere.

Lista de produse agricole şi alimentare

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
  2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
  3. Brânză telemea de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
  6. Mălai pănâ la 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M
  8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
  9. Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard)
  10. Carne proaspătă porc (Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc)
  11. Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi)
  12. Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă)
  13. Cartofi proaspeţi albi vrac
  14. Zahăr alb tos până la 1 kg
  15. Orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
  16. Cozonac
  17. Bulion de roșii
  18. Smântână- 12% grăsime
  19. Margarină
  20. Drojdie
  21. Carne tocată.

O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole şi alimentare care intră vrac pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune.

Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri, precizează MADR.

De asemenea, se aduc clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de 1%, care poate fi aplicat comercianţilor de către unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora.

Potrivit noilor prevederi, măsura se aplică pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version