Amintim că Guvernul Ponta a șters datoriile Rompetrol de 400 milioane dolari către statul român. DIICOT a deschis dosar penal împotriva 

Vânzarea către compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. a 51% dintre acţiunile companiei petroliere KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eşuat, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

În luna martie a acestui an, grupul petrolier kazah KazMunayGas informa în mod oficial că finalizarea tranzacţiei prin care compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. va prelua un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie. 

“Tranzacţia privind vânzarea unui pachet de control la KMG International nu a fost încă încheiată în mod definitiv din cauza unor obligaţii restante, care sunt programate să fie finalizate până la data de 30 iunie 2018”, a informat în luna martie grupul KazMunayGas. “Ambele părţi sunt în continuare hotărâte să încheie această tranzacţie în viitorul apropiat”, a spus atunci KazMunayGas.

Marţi însă, trei surse din apropierea discuţiilor au declarat pentru Reuters că tranzacţia a eşuat. “Nu va mai fi o tranzacţie”, a declarat un înalt oficial kazah pentru Reuters. Întrebat dacă o eventuală terţă parte s-a oferit să preia ea participaţia, oficialul a spus: “este un proces îndelungat dar există interes în acest sens”. 

O sursă chineză de rang înalt a declarat că CEFC urma să plătească o garanţie de 50 milioane de dolari pentru a menţine tranzacţia însă compania chineză nu a putut plăti această sumă înainte de termenul limită fixat pentru sfârşitul lunii iunie.

La începutul acestui an, Reuters anunţa că preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. Ulterior, în luna mai, o divizie principală a grupului chinez CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate, ceea ce a ridicat noi semne de întrebare cu privire la viitorul grupului.

Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGaz International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Tranzacţia cu KazMunayGas este a doua afacere eşuată a celor de la CEFC după participaţia la grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Anul trecut, consorţiul format de QIA şi Glencore a decis să cedeze 14,16% din acţiunile Rosneft pe care le deţinea către compania chineză CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde dolari. Însă această tranzacţie nu s-a finalizat în condiţiile în care la începutul acestui an preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, a fost investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. 

Al doilea dosar Rompetrol zace la DIICOT

Amintim că în luna mai 2016 procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice acuzate de multiple fapte de corupție, dar de atunci procurorul-șef Daniel Horodniceanu n-a mai dat nicio declarație pe acest subiect.

În acest context, vă invităm să citiți și:

Sechestru pe Petromidia după ce KazMunayGas a vândut-o chinezilor
Acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare după sechestrul DIICOT
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version