Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, se declară optimist în privința revenirii economiei României, ignorând cele 304.000 de contracte de muncă închise – în afară de cele 209.000 de contracte suspendate -, în o lună și jumătate de la decretarea stării de urgență.

„Locurile de muncă nu sunt distruse”, a spus Cîțu, marți, într-o conferință de presă, în care a prezentat măsurile economice luate de Guvernul Orban, anunțând că va lua și altele, în ședința de joi, dar pentru companiile mari.

MMPS: 304.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, iar 902.678 au contractele suspendate

Cîțu admite prăbușirea economiei la -15%, în trimestrul II.

Iată rezultatele economice din aprilie, prezentate de ministru, care însă nu a scos un cuvânt despre „solidaritatea” impusă numai firmelor private, nu și bugetarilor, care nu au fost trimiși în șomaj tehnic:

  • Pe cheltuieli de personal în aprilie în valoare de 8,8 miliarde lei, mai mici cu 53 milioane lei față de luna martie. S-au făcut economii în special prin telemuncă
  • Asistență socială, care include și pensiile, 11 miliarde lei. 70% din acești bani sunt doar pensiile. Au fost plătite la timp, chiar în avans în aprilie pentru anumite persoane.
  • Indemnizațiile pe perioada suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, acel șomaj tehnic. Plăți pentru șomaj tehnic – 312 milioane lei, șomaj normal – 61 milioane lei, în creștere cu 4 milioane față de martie. 96 milioane lei pentru indemnizațiile acordate pentru alți profesioniști, cei care aveau cabinete medicale stomatologice și alte activități.
  • S-au plătit concedii medicale de 366 milioane lei. Media până atunci era în jur de 100 milioane. În cele două luni, martie și aprilie, au fost plătite concedii medicale de aproape 900 milioane lei.
  • La bunuri și servicii s-au plătit în plus 1 miliard de lei atât în martie cât și în aprilie pentru medicamente și medicamente pentru spitale.
  • A returnat în aprilie și martie, rambursare TVA, peste 6 miliarde lei.

Revenire în V

Florin Cîțu crede că economia își va reveni „în V”, în doar 3 luni – trimestrul III, potrivit unui grafic prezentat în conferință.

„Am tot spus că vom avea o revenire în V. În T2 vedem o scădere abruptă a economiei. Acesta este impactul a ceea ce s-a întâmplat. Revenirea se bazează pe informațiile din economie cât și pe baza informațiilor de la modelele noastre macroeconomice. Revenirea în V se bazează pe structura economică. Serviciile și industria sunt cele care au tras cel mai mult industria în jos în trimestrul 2. Acolo e problema. O mare parte din economie, din valoarea adăugată vine din industrie. Aici trebuie să punem resursele în perioada următoare. Resursele trebuie să fie redirecționate acolo unde economia are valoarea adăugată cea mai mare. Aceste măsuri trebuie să fie targetate”, a precizat el.

Iată pe ce se bazează ministrul Finanțelor:

  • În aprilie 2020 am încasat mai mult decât anul trecut. Asta nu înseamnă că situația este roz. Încasăm mai bine, dar în același timp au crescut cheltuielile, în special pe sănătate. Încasările sunt bune, dar trebuie să fie mult mai bune ca să nu avem probleme pe viitor.
  • Ce au declarat companiile că au de plată este mai mare decât ne așteptam. Este clar că și în lunile următoare vom colecta. Reușim să colectăm mai mult dar nu ajunge.
  • În acest moment lucrurile arată OK, dar încă nu am trecut peste hop.
  • Să vedem dacă se epuizează plafonul IMM Invest și vedem dacă mărim plafonul.
  • Astăzi vor fi discutate în comitetul interministerial măsurile pe care le-am văzut aseară pentru companii mari. Sper să fie aprobate joi în ședința de guvern. Sper să avem un plafon mai mare.
  • Amânarea ratelor la bănci: 170.000 de cereri au fost acceptate, din 270.000 (dar aici sunt incluse și cererile pe care le au băncile care nu sunt legate de ordonanță). Majoritate sunt pentru credite de consum. Programul merge bine. Nu este mare numărul sesizărilor. Le preluăm, le îndreptăm către BNR și Asociația Băncilor să vedem de ce, dacă a fost un abuz, dacă normele au fost aplicate cum trebuie.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version