Guvernul Orban a adoptat, în ședința de vineri, Ordonanţa de urgenţă (OUG) privind măsurile de acordare a unor granturi și facilități în valoare totală de 1 miliard de euro, din fonduri europene, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. (Vezi document la finalul articolului)
Măsura este cuprinsă în planul de relansare economică finanţat din fonduri europene, pentru sprijinirea mediului de afaceri, a declarat, în debutul ședinței Executivului, prim-ministrul Ludovic Orban.
„Trebuie să adoptăm ordonanţa de urgenţă privitoare la miliardul de euro disponibilizat ca urmare a creşterii flexibilităţii în cadrul programelor finanţate din fonduri europene: 550 de milioane de euro granturi pentru investiţii, 350 de milioane de euro granturi pentru repornirea activităţii şi microgranturile de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi”, a precizat el.
Premierul Orban a vorbit și despre granturile din cadrul Programului Operaţional Regional, Măsura 2.1, 2.2.
„E vorba de granturile de investiţii pentru microîntreprinderi cu o supracontractare de 247 milioane de euro, granturi între 50.000 şi 200.000 de euro, granturile de investiţii pentru IMM-uri cu valoare între 200.000 de euro şi 1 milion de euro, cu o supracontractare de 450 milioane de euro şi granturile pentru investiţii mari 1,5 milioane şi 6 milioane cu o finanţare de 550 de milioane de euro”, a arătat Orban.
Întreaga declarație a premierului, AICI.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se află şi un proiect de HG privitor la granturile pentru digitalizarea IMM-urilor, în valoare de 150 de milioane de euro.
„E vorba despre digitalizarea IMM-urilor cu cele două forme de grant pe care vi le-am propus, cu valori cuprinse între 30.000 şi 100.000 de euro pentru diverse achiziţii ce ţin de digitalizarea activităţii membrilor, precum şi granturi de valoare mare, între un milion şi 6 milioane de euro şi poate fi prezentat (proiectul – n.r.) pentru o dezbatere în cadrul şedinţei “, a precizat ministrul.
UPDATE: La briefingul de la finalul ședinței Executivului, ministrul Marcel Boloș a oferit mai multe detalii:
„Astăzi, Guvernul Orban a aprobat un miliard de euro pentru aproximativ 100.000 de companii, care urmează să beneficieze de aceste granturi dedicate IMM-urilor care au avut activitatea afectată pe perioada crizei coronavirusului. Sunt în cadrul acestui program de acordare de granturi trei instrumente importante. Un prim instrument este grantul pentru capital de lucru. Are un buget alocat de 350 de milioane de euro. Și aici sunt împărțite granturile pe două categorii. O primă categorie de granturi este în sumă fixă de 2.000 de euro pentru companii care au cifra de afaceri între 5.000 de euro și 13.500 euro înregistrată în anul 2019, iar o a doua categorie de granturi este cea în urma căreia, la depunerea cererilor de finanțare, companiile vor putea beneficia de 15% din cifra de afaceri aferentă anului 2019, dacă a avut o valoare a cifrei de afaceri cuprinsă între 13.501 euro până la un milion de euro. Care sunt domeniile de activitate ale IMM-urilor care vor fi beneficiare ale schemei de grant: restaurante, hoteluri, cafenele, serviciile de transport, agențiile de turism, edituri, librării, biblioteci, industrii creative și organizare de evenimente. (…)
Al doilea este grantul pentru investiții cu un buget de 550 de milioane de euro și o valoare a grantului cuprinsă între 50.000 de euro și 200.000 de euro. Domeniile de activitate sunt (…) începând de la industria alimentară, până la domenii diversificate ale serviciilor, pentru ca cei care doresc să-și reloce activitatea sau care doresc să inițieze noi business-uri. Și în sfârșit un al treilea instrument aprobat în cadrul granturilor dedicate IMM-urilor sunt micro-granturile. Bugetul este de 100 de milioane de euro. Se acordă microgrant în valoare de 2.000 de euro pentru acele IMM-uri care nu au contracte individuale de muncă încheiate pentru salariați sunt cu administratori și asociați unici. Acestea sunt măsurile în cadrul celui mai așteptat program de acordare de granturi pentru IMM-uri. Și o a treia măsură importantă este dedicată antreprenoriatului rural, și anume destinată înființării de întreprinderi de economie socială în mediul rural. Valoarea programului național aprobat este de 200 de milioane de euro. Granturile pe care le pot obține beneficiarii sunt până în 200.000 de euro. Sunt estimați ca beneficiari un număr de peste 1.000 de companii, urmărindu-se crearea unui număr de aproximativ 7.000 locuri de muncă în cadrul acestui program național. Care care sunt domeniile de activitate cele mai relevante (…): partea de procesare, distribuție, ambalare produse agricole, industria alimentară, lactate și tot ceea ce înseamnă, în general, partea de activități destinate consumului, astfel încât să putem să dăm o mână de sprijin pentru cei care intenționează să dezvolte forme de antreprenoriat în mediul rural”.
Întrebat când vor fi alocați primii bani IMM-urilor, ministrul Boloș a spus:
„Banii vor putea fi utilizaţi numai pentru activitatea curentă – constituirea de stocuri, plată de datorii față de furnizor, plata chiriilor, plata echipamentelor de protecție medicală. Apelul de proiecte urmează să fie deschis după lansarea în dezbatere publică a Ghidului solicitantului, în a doua jumătate a lunii august, pentru că trebuie să derulăm procedurile legale pe care le prevăd regulamentele Comisiei Europene de lansare în dezbatere publică a Ghidului solicitantului, pe baza Ordonanței de Urgență, și după aceea depunerea de cereri de finanțare, evaluarea cererilor de finanțare și încheierea contractelor de acordare a ajutorului pentru cei care vor aplica”.
Ce prevede OUG
OUG privind acordarea de granturi are în vedere crearea unor forme de sprijin sau instrumente din fonduri externe nerambursabile pentru:
a) asigurarea unui microgrant pentru capital de lucru destinat microîntreprinderilor fără salariaţi, precum şi PFA/CMI prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) asigurarea capitalului de lucru necesar IMM-urilor;
c) realizarea de investiţii necesare pentru extinderea/reabilitarea/modernizarea capacităţilor de producţie existente, realizarea unor capacităţi de producţii noi, achiziţionarea de echipamente, utilaje şi instalaţii, precum şi pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziţionarea unor clădiri destinate activităţilor de producţie noi, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri necesare realizării investiţiilor în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanţare. Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020.
„Valoarea apelului de proiecte aferent programului naţional, pentru perioada de programare 2014-2020, este egală cu valoarea în lei a unei alocări de 968.000 mii lei, la cursul de schimb din data aprobării prin ordin de către ministrul Fondurilor Europene a ghidului solicitantului pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final. Valoarea contractelor de finanţare care se pot încheia în cadrul programului naţional pentru perioada de programare 2014-2020 este în limita valorii programului naţional la care se aplică mecanismul de supracontractare prevăzut de articolul 12 din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Pentru granturile destinate capitalului de lucru se alocă 350 de milioane de euro, din care 265.000.000 euro fonduri europene nerambursabile, 42.500.000 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 42.500.000 euro de la beneficiari. Numărul estimat de beneficiari este de maxim 65.000.
Pentru microgranturi se alocă 100 de milioane de euro, din care 85.000.000 euro din bugetul POC 2014-2020 şi 15.000.000 euro din cofinanţarea de la bugetul de stat, iar numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 50.000.
Pentru granturile destinate investiţiilor se alocă 550 de milioane de euro, din care circa 415,9 milioane de euro din bugetul POC 2014-2020, aproximativ 62,4 milioane de euro cofinanţare de la bugetul de stat şi 71.749.500 euro contribuţia proprie, stat, din care 15% sunt destinate pentru regiunea Bucureşti – Ilfov, iar 85% pentru restul de 7 regiuni prin utilizarea formulei de alocare din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.