Utilizatorii Facebook pot vedea ce aplicații folosesc și ce informații au oferit. Link-ul poate fi accesat AICI.
Pentru a verifica dacă ai fost un cobai al programului „This Is Your Digital Life” (n.r. „Aceasta este viața ta digitală”), aplicație prin care Cambridge Analytica a colectat datele a peste 87 de milioane de utilizatori Facebook, este nevoie să accesezi acest link!

Aflat în fața unei Comisii a Senatului SUA unde a fost convocat pentru a da explicaţii în scandalul în care datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost sustrase şi folosite ilegal de compania britanică de consultanţă Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a declarat senin: „Nu am conştientizat responsabilitatea enormă pe care o avem. A fost o mare greșeală”!

Apoi, Mark Zuckerberg a aruncat toată vina pe Cambridge Analytica.

Iată o parte din declarația lui Mark Zuckerberg susținută în fața Senatului SUA:

„Facebook este o companie idealistă şi optimistă. Mare parte din existenţa noastră ne-am concentrat pe latura benefică pe care conectarea oamenilor o poate avea. Pe măsură ce Facebook s-a dezvoltat, oameni de pretutindeni au primit un instrument nou şi puternic cu ajutorul căruia pot ţine legătura cu cei dragi, îşi pot face vocea auzită şi pot construi comunităţi şi afaceri.

Recent, am văzut mişcarea #metoo şi “Marşul pentru vieţile noastre” au prins viaţă, în mare parte, pe Facebook. După uraganul Harvey, oamenii au strâns peste 20 de milioane de dolari pentru victime. Şi peste 70 de milioane de afaceri mici folosesc în acest moment Facebook pentru a se dezvolta şi pentru a crea noi locuri de muncă.

Dar este clar acum că nu am făcut suficient pentru a preveni ca acest instrument să fie folosit, de asemenea, pentru a face rău. Mă refer aici la răspândirea de ştiri false, implicarea forţelor străine în alegeri, discursuri bazate pe ură, precum şi în ce priveşte şi confidenţialitatea datelor.
Nu am conştientizat responsabilitatea enormă pe care o avem și aceasta a fost o mare greșeală. A fost greșeala mea și îmi pare rău. Am început Facebook, o conduc și sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă aici.

Aşa că acum trebuie să reevaluăm toate aspectele relaţiei noastre cu utilizatorii şi să ne asigurăm că ne ridicăm la nivelul responsabilităţii pe care o avem.

Nu este suficient doar să ne asigurăm că punem oamenii în legătură, trebuie să ne asigurăm că aceste conexiuni sunt pozitive.

Nu este suficient să oferim oamenilor o platformă pentru a-şi face vocea auzită, ci trebuie să ne asigurăm că oamenii nu se folosesc de această oportunitate pentru a face rău sau pentru a dezinforma.

Nu este suficient să le dai oamenilor control asupra datelor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii care beneficiază de ele le protejează la rândul lor. Responsabilitatea noastră nu se opreşte la a dezvolta astfel de instrumente, ci trebuie să ne asigurăm că sunt folosite în slujba Binelui”.

Când a trebuit să explice cum de a fost posibil ca datele personale a peste 87 de milionae de utilizatori să fie folosite în campanii electorale, Mark Zuckerberg a încercat să se disculpe aruncând vina pe NAIVITATEA sa și a conducerii Facebook.
Zuckerberg a spus că a luat de bună promisiunea Cambridge Analytica, potrivit căreia datele utilizatorilor nu vor fi folosite.
Dar Mark Zuckerberg și-a distrus apărarea când a recunoscut că nu a verificat acest lucru.

Audierea are loc în condițiile în care reţeaua este vizată de anchete şi plângeri din toate direcţiile, pe ambele maluri ale Atlanticului, după izbucnirea, la jumătatea lui martie, a scandalului Cambridge Analityca.

Facebook, la fel ca Google sau Twitter, au servit, fără să vrea, drept o trambulină a unei vaste operaţiuni de destabilizare a alegerilor americane în 2016, atribuită de către justiţia americană Rusiei, cu scopul de a-l ajuta pe Trump să fie ales preşedinte.

Datele a 112.343 de români au fost colectate de Cambridge Analytica. Acestă informație a fost obţinută în EXCLUSIVITATE de Digi 24.

Mai mult, într-un răspuns Facebook pentru Digi24 am mai aflat  că 78 de români şi-au instalat aplicaţia „This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica.

Practic, 112.343 de români, care erau în cercul de prieteni al celor 78, ar fi afectaţi de această problemă. Datele personale are acestora ar fi ajuns la firma de consultanţă britanică.

Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanţă precum Cambridge Analytica pot elabora mesaje personalizate în numele unui partid politic, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite şi pot influenţa astfel electoratul.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version