Premierul Florin Cîțu nu și-a atins ținta de 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie, așa cum anunțase în urmă cu o lună. Până pe 7 iunie nu au fost nici măcar 4 milioane de imunizări cu schemă completă, potrivit declarațiilor lui Valeriu Gheorghiță, coordonatoirul campaniei naționale de vaccinare.

„În ceea ce priveşte bilanţul total al persoanelor vaccinate, de la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie, până pe data de 7 iunie, au fost în total vaccinate cu cel puţin o doză 4.457.688 de persoane, din care, cu schemă completă de vaccinare, adică fie cu două doze, fie o singură doză, sunt aproape 4.000.000 de persoane, mai exact 3.997.752 de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Întrebat când va fi atins pragul de 5 milioane de persoane imunizate, Gheorghiţă a apreciat că acest lucru s-ar putea petrece în două-trei săptămâni, dar că depinde de ritmul de administrare a vaccinurilor.

„Este greu de anticipat care va fi ritmul de vaccinare în perioada următoare, tocmai ţinând cont de faptul că peste 87% dintre persoane se prezintă direct la centrele de vaccinare şi nu prin programare, lucru pe care l-am încurajat, pentru că ne dorim un acces cât mai simplu la un centru de vaccinare. Tocmai de aceea, bazându-ne pe aceste date, probabil că în următoarele două-trei săptămâni, în funcţie de ritmul de vaccinare, dacă el va creşte – şi observăm o creştere, cel puţin pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson există o tendinţă de creştere; de asemenea se reorganizează multe activităţi de vaccinare, în sensul în care sunt mult mai multe echipe de vaccinare care vor merge în teren…”, a precizat el.

Valeriu Gheorghiţă a arătat că prioritatea, în acest moment, o reprezintă mobilizarea resurselor către localităţile în care acoperirea vaccinală este mai mică de 5%.

În platforma de vaccinare sunt, la acest moment, peste 400.000 de persoane programate atât pentru doza 1, cât şi pentru rapel, pe cele patru tipuri de vaccinuri, dar a subliniat că numărul persoanelor programate nu reflectă numărul real al persoanelor care se programează, având în vedere că peste 87% dintre persoanele care s-au vaccinat cu doza 1 în săptămâna precedentă s-au prezentat direct către centrele de vaccinare.

În ceea ce priveşte numărul cetăţenilor străini care au fost vaccinaţi de la debutul campaniei de vaccinare, până la acest moment sunt 24.679 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, din care 13.694 au finalizat schema de vaccinare, a precizat şeful CNCAV.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version